a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Pajzsmirigybetegség a gombócérzés hátterében

2017.11.06. | drHorváthTamás |

Címkék: pajzsmirigy reflux pajzsmirigyműtét Pajzsmirigygöb gombócérzés

"Pharyngolaryngeal symptoms associated with thyroid disease" címmel jelent meg múlt héten egy cikkCurrent Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery-ben, aminek nagyon megörültem, mert azt reméltem, hogy végre megkapom a választ arra a régi kérdésemre, hogy a mindenféle bizonytalan, régóta tartó torokpanaszok - elsősorban gombócérzés - hátterében vajon milyen gyakorisággal állhat pajzsmirigybetegség. Mert legtöbbször reflux okozza, de szóba jöhet más is, pl. megnagyobbodott nyelvgyöki mandula, stressz, torokmandula problémák, illetve akár pajzsmirigy betegség is. Ráadásul elég gyakori problémáról van szó, állítólag a fül- orr- gégészeti vizsgálatok 3-4%-át adják a bizonytalan hátterű, krónikus torokpanaszok (cikk), amit 1-1 rendelésen én simán 10-15%-nak is érzek.

A rossz hír az volt, hogy ezt a számot, intervallumot, esélyt nem árulták el a cikkben. Úgyhogy akkor gondoltam saját kézbe veszem a dolgot, és feltúrom a netet, remélve, hogy már mást is foglalkoztatott ez a kérdés, de aztán csúfos kudarcot vallottam. Lényegében csak egy olyan kutatást találtam a Clinical Otolaryngology-ban, ami legalább abba az irányba mutatott, amire kíváncsi voltam. Ebben azt találták, hogy azoknál a betegeknél, akiknek gombócérzés volt a torkában, 72%-ban találtak ultrahanggal valamilyen pajzsmirigy-eltérést (göb, göbösség, ciszta, stb.), míg azoknál, akiknek nem volt gombócérzés, csak 33%-ban fordult elő valamilyen abnormalitás a pajzsmirgyben, tehát lehet valami összefüggés a gombócérzés és a pajzsmirigy betegsége között, de ennyi. Lehet összefüggés, hip-hip hurrá!

Szinte minden publikáció, amit találtam, fordítva közelítette meg a kérdésemet: a pajzsmirigybetegek között vajon milyen gyakorisággal fordul elő gombócérzés a torokban? Csak sajnos én erre nem így voltam kíváncsi. Egyébként sokszor fordul elő, ha már kikutattam, megosztom. Simán a pajzsmirigy betegek bő felére is taksálható  a kompressziós tünet jelenléte (cikk), de persze itt is irdatlan a szórás, 25 és 75% között bármit lehet találni. Ami  legalább jó hír, hogy ha ilyen panasz is társult az igazolt pajzsmirigy betegséghez, akkor azon jó eséllyel a pajzsmirigy eltávolítása segít, legalábbis egy 2007-es JLO felmérés szerint. De továbbra is jó lenne, ha valaki mondana egy olyat, hogy akkor a gombócérzéses betegek hány százalékánál lett végül a pajzsmirigy a probléma forrása!