A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Allergiás gyerekek és stresszes szülők

2017.07.27. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia gyermek fül orr gégészet

Most már egész sok kutatás igazolta azt, hogy az allergiás gyerekek szüleinél nagyobb eséllyel fordul elő stressz, idegeskedés, mint a nem allergiás gyerekek szülei körében. Ez onnan került elő most, hogy éppen erről cikkeztek a Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban dél-koreai kollégák, bár ők pont azt találták, hogy az általuk vizsgált populációban ez nem volt teljesen igaz. Csak azt tudták kimutatni, hogy a kezelt allergiás gyerekek szülei jobban stresszelnek, mint a nem kezelt allergiás gyerekeké. Ez talán nem véletlen, szerintem ugyanazért nem stresszelnek a nem kezelt gyerekek szülei, ami miatt nem is kezelik, kezeltetik az allergiát: nem érdekli őket ez az egész kérdés, és valószínüleg sok minden más sem a világon.

Ezzel együtt, a szakirodalom már szinte tényként kezeli az allergiás gyerek - stresszes szülő összefüggést, és megy a spekuláció, hogy ennek mi lehet a hátterében. Kézenfekvő, hogy hát azért stresszel egy allergiás gyerek szülője, mert nyilván aggódik a gyereke sorsa miatt, sajnálja szegényt. Tulajdonképpen az lenne a csoda, ha nem stresszelnének. A dél-koreai kollégák pedig még azt is felvetik, hogy az allergia akár anyagi oka is lehet a stressznek, nevezetesen egy allergiás gyerkőc kezelése nem kevés pénz, ami egy szegény családnak megterhelheti a büdzséjét, simán lehet, hogy a pénztárcájuk megérzi a kezelést. Emellett pedig az allergiás panaszok okozta másodlagos figyelemzavar is fokozhatja a szülői stresszt, erről a kérdésről -mármint az allergiás nátha okozta figyelemzavarról- már írtam is itt a blogon 3 éve (A kezeletlen szénanátha rontja az iskolai teljesítményt).

Aztán van egy egész más jellegű megközelítés is, amiről például egy ugyanebben a cikkben is idézett, tavalyi dán review szól: A terhesség alatti anyai stressz fokozta a megszületendő gyerkőc esélyét allergiás megbetegedésre, atopiára. Tehát lehet, vagyis gyanús, hogy létezik valami genetikai-epigenetikai faktor a sima aggódáson túl ezen összefüggés mögött.

Én pedig előállok egy megint teljesen más teóriával: Korábban már írtam arról is, hogy szerintem az allergiás betegségek egyre nagyobb térhódítása mögött az egyik legfőbb ok, hogy túl sterilen neveljük a gyerekeinket (Miért nő folyamatosan az allergiás betegek száma?). Mi van akkor, ha az az összefüggés, hogy az eleve stresszes szülők azon aggódnak, hogy nehogy elkapjon valamit a kisbabájuk, aki emiatt nem találkozik elég allergénnel, tehát nem érik össze az immunrendszere, és ezért allergiás lesz? Szerintem ez egy tök jó magyarázat, fordított összefüggéssel. Nem jó? De.