a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Orrmosás orrsövényműtét és orrkagyló kisebbítés után

2017.04.15. | VargaZs |

Címkék: orrsövény műtét fess műtét orrkagyló orröblítő orrmosó orrkagyló kisebbítés

Brazil kutatók nemrég egy 120 főt involváló tanulmányban különböző hatóanyagú orrmosók hatását vizsgálták septoplasticán és radiofrekvenciás mucotomián átesett betegeknél. A nazális irrigáció széles körben használatos endonasalis műtéteket követően. Az orrmosás jótékony a levált hámelemek, pörk eltávolításában, az összenövések megelőzése érdekében és elősegíti a nyálkahártya gyógyulását.

nasal_saline.jpg

A vizsgált betegeket 4 csoportra osztották attól függően milyen orrmosót alkalmaztak: csapvíz, izotóniás sóoldat, xylitol tartalmú sóoldat, hypertoniás tengervíz. A mucociliáris aktivitás vizsgálatát elvégezték a műtét előtt és a műtét utáni 7. és 15. napon, továbbá vizsgálták az orrszárazság, orrdugulás és pörkösödés mértékét. A mucociliáris clearance idő tekintetében nem volt szignifikáns különbség a 4 csoportban, azonban mind a pörkösödés, mind az orrszárazság és orrdugulás mértéke szignifikánsan alacsonyabb volt a hypertoniás tengervizet használók között a műtét utáni időszakban.

 Forrás:

2017 Feb 22. pii: S1808-8694(17)30027-7. doi: 10.1016/j.bjorl.2017.01.005. [Epub ahead of print]
The effect of different nasal irrigation solutions following septoplasty and concha radiofrequency: a prospective randomized study. Kurtaran H1, Ugur KS2, Yilmaz CS2, Kaya M2, Yuksel A2, Ark N2, Gunduz M2.