a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Dohányzás orrsövényműtét után

2017.03.01. | drHorváthTamás |

Címkék: dohányzás orr orrsövény orrsövény műtét

Mint kérdés, sajnos elő szokott fordulni orrsövényműtét kapcsán, hogy mikor lehet újra dohányozni. Igazából soha, pont jó alkalom lenne a leszokásra. De ha ez mégsem megy, akkor legalább 3-4 hetet illik hagyni. A dohányzás ugyanis legalább 3 módon ronthatja a sebgyógyulást. Egyrészt - és talán ez a legfontosabb - érszűkítő hatású, és ezáltal lassabban és nem megfelelően gyógyulhat össze a szétszedett orrsövény. Másrészt a füst irritálja a nyálkahártyát, felesleges, túlzott helyi gyulladásos reakció lép fel, és a gyulladásnak mindig van egy pusztító jellegű komponense. Emellett a dohányfüst gátolja az orrnyálkahártya csillószőreinek működését, ami miatt romlik a normális sebváladék elszállítása, pangani fog a váladék, ami a felülfertőződés melegágya.

Egyébként ezek elsősorban elvi dolgok. Valójában erre vonatkozóan elég kevés a szakirodalom, tehát az egész fenti bekezdést úgy kellett volna kezdeni, hogy "azt gondoljuk", vagy pedig "azt gondolom", de nem igazán tudjuk biztosra. Viszont azért pár kutatás már történt ez ügyben, például a csillószőrökre vonatkozóan, illetve a sebgyógyulás kapcsán. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ebben a studyban egyértelműen gyakrabban alakult ki perforáció a dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál műtét után. Ami általában nem tragédia, de találkoztam már olyan beteggel, akinek megkeserítette az életét a lyukas orrsövény. Szóval még ha nem is sorolható fel ezer bizonyíték a dohányzás ellen, de biztos, hogy jót nem tesz.