a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A nem vérző mandula utóvérző

2017.02.08. | drHorváthTamás |

Címkék: mandula mandulaműtét torokmandula utóvérzés

Szerintem mindenki látott már olyan mandulaműtét utóvérzőt, aki a felvétel pillanatában nem vérzett, és nem is látszódott, hogy honnan volt a vérzés. Pont ezt a szituációt járja körül egy most megjelent bostoni kutatás, és egyértelműen arra teszi le a voksot, hogy igenis ezeket a betegeket megfigyelésre benn kell tartani, mert náluk a betegek 11 %-a ismét vérzett a megfigyelési időszakban, és ez a második vérzés az esetek 84 %-ában 24 órán belül ismétlődött meg. Azaz ha csak egy napra is felvesszük a beteget obszervációra, nagyon nagy eséllyel definitíven el fogjuk tudni őket látni. Ráadásul egy nem túl régi Laryngoscope közlemény szerint még ennél is több esetről lehet szó, ugyanis ott azt mérték, hogy az utóvérző betegek 17,5 %-ánál ismétlődött meg a vérzés később.

Eleve az utóvérzés esélye egy kellemesen tág intervallumban értelmezhető csak. Bár általánosságban olyan 3-5 % körülire tehető az utóvérzések aránya, feltehetően ennél többször fordul elő, csak a betegek nem minden esetben fordulnak orvoshoz. Sőt, van olyan amerikai kutatás is, ami pont az orvos által nem látott eseteket is belevéve 17 %-ra teszi az utóvérzés arányát. Az utóvérzés márpedig nem játék, akár az életet is veszélyeztetheti, körülbelül 1 : 7.000 és 1 : 170.000 eséllyel halálos lehet (cikk). Szóval nem tűnik túlzott biztosításnak, ha az elsőre definitíven el nem látható beteget a szemünk előtt tartjuk.