a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gyermekkorban nem jellemző a Fusobacterium okozta garatgyulladás

2017.02.02. | HTamas |

Címkék: mandula mandulagyulladás garat fertőzéses betegségek mandula körüli tályog Fusobacterium

Az utóbbi években felértékelődött a Fusobacteriumok szerepe a torok-és mandulagyulladásban. Pl. 2 éve már írtam arról, hogy egy amerikai kutatás szerint a felnőttek tüszős mandulagyulladása hátterében többször volt kimutatható a Fusobacterium, mint a Streptococcus pyogenes, vagy hogy egy dán tanulmány azt igazolta, hogy a tinédzserkori mandula körüli tályogok nagyobb részéből Fusobacterium tenyészett ki.

Ehhez kapcsolódik az a friss, a Journal of Clinical Microbiology-ban megjelent amerikai study, ahol viszont azt írják, hogy kisgyermekkorban, 10 évesnél fiatalabb gyerekeknél szinte elenyésző, 2% alatti a Fusobacterium előfordulása, és a 14-20 évesek között is "csak" 13,5%. Az idézőjel annak szól, hogy ez azért nem kevés, minden 7-8. beteget jelenti, viszont legalábbis nem a többséget, akiknél eszerint mégiscsak a GAS (A csoportú Streptococcus) dominál. Ennek a mindennapokban inkább a Lemierre szindróma kapcsán van jelentősége, ami a vena jugularis interna szeptikus trombózisa, és ezt a Fusobacterium okozza. Nem túl gyakori, de néha előfordul, és speciel 2 ilyen esetet láttam eddig. A betegeknek a torokfájás mellett/után fájni kezdett egyik oldalon a nyaka, meg is duzzadt kicsit, jobban mondva feszessé vált, és nagyon nyomásérzékennyé. Először mindkét esetben azt hittük, hogy mély nyaki fertőzésük indul, de aztán a képalkotó ezt kizárta, viszont a trombózist az ultrahang igazolta. A antibiózison kívül más terápiát nem igényel ez a probléma, de fel kell ismerni, mert kezelés nélkül egy szeptikus trombus a vena jugularis internában legalábbis nem egy életbiztosítás.

Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy van egy olyan tendencia is főleg az USA-ban, hogy streptococcus rapid teszt alapján kell adni antibiotikumot: ha az negatív, akkor nem is kell antibiotikum, mert nem lényeges kórokozóról lehet csak szó. Nos, a Fusobacterium nem ez a kategória, ezzel a mozgalommal nem értek egyet, remélem ez meg fog változni. Értem a célját, objektív eredmények, és nem pedig az orvosi intuíció vezesse az antibiotikum adását, de ez a rendszer mondjuk úgy, hogy nem tökéletes.