a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mit csináljunk a fülzsírral? Legfrissebb USA ajánlás

2017.01.22. | HTamas |

Címkék: ajánlás fül tanácsok fülzsír

Megjelent a legfrissebb USA (AAO - HNS) ajánlás a fülzsír kezelésére. Az egyik leghasznosabb, hogy a szakmai javaslatok mellett megfogalmaztak betegeknek szóló tanácsokat is, és ennek egy részét szeretném most én is itt közzétenni. Nagyrészt arról van benne egyébként szó, hogy mit NE csináljanak a betegek a fülzsírral kapcsolatban.

Tehát ezt (ne) tegyék a betegek, ha azt gondolják, hogy fülzsírral kapcsolatos a panaszuk, vagy meg szeretnék előzni azt:

- Ne tisztítsa túl sokat a fülét! A túl gyakori tisztogatás egyrészt növeli a gyulladás esélyét, másrészt a bedugulás esélyét is növeli. Saját kommentem, hogy szerintem a fülzsír termelődését is valójában fokozza a túl sok tisztogatás, mert a hallójárat bőre mindig érzékeli, hogy eltűnik róla a védő zsír, ezért azt fokozottabban próbálja pótolni.

- Ne használjon fültisztító pálcát, vagy házi eszközöket (hajtű, kulcs, fogpiszkáló, stb.) a hallójáratban, mert csak megsérti vele a hallójárat bőrét, rosszabb esetben a dobhártyát, még rosszabb esetben akár a hallócsontokat is. Sajnos ez utóbbiból is már láttam 2 esetet, az egyik egy 2-3 éves gyerek volt, aki fültisztítás közben kiugrott az anyja öléből, elfutott a fülében a pálcával, aztán elesett, persze rá arra a fülére. A másik egy elítélt volt, akinél felmerült, hogy így akart kijutni egy kicsit a börtönből.

- Ne használjon fülgyertyát, mert semmit sem ér a fülzsír ellen, viszont akár veszélyes is lehet, pl. égési sérülést is okozhat.

- Ha nem múlik a fülpanasza, mindenképpen forduljon szakemberhez. Viszont a sajátos magyar állami egészségügyi környezet kapcsán hozzá kell tenni, hogy a fülzsír nem ügyeleti beavatkozást igénylő dolog, semmi sürgősség nincs benne.

- Különösen nem ajánlott olyan embernek a fül saját tisztítása folyadékkal, mosással otthon, akinek lyukas a dobhártyája, vagy korábban volt fülműtéte.

- A hallókészülék viselőknek a készüléket a gyártó/forgalmazó ajánlása szerint időnként tisztítani szükséges.

Itt eredeti szöveg:

2017_cerumen_donts.jpg

 

Némi szakmai kiegészítés a kollégáknak, a konszenzus kerekasztal orvosoknak szóló ajánlása:

(1) Az orvosnak el kell magyarázni a fültisztítás helyes módját a betegnek.

(2) Az impaktált cerumen, kvázi fülzsírdugó diagnózis akkor állítható fel, ha a fülbe nézve láthatóan nagy mennyiségű fülzsír van, ami korrelál a panaszokkal (elsősorban dugulásérzés), és/vagy ha a fülpanaszok kapcsán felmerül más fülprobléma, de nem állítható fel diagnózis, mert zavarja a látványt, a dobhártyaképet a cerumen.

(3) A betegnél fel kell deríteni egyéb olyan egészségügyi faktorokat, amik befolyásolhatják a cerumen kezelését, melyek pl. az alábbiak: vérhigító szedése, immmunszuprimált állapot, cukorbetegség, előzetes fej-nyaki sugárkezelés, hallójárat szűkület, csontkinövések, és végül, de talán legfontosabb, hogy van-e ismert dobhártyaperforáció.

(4) Nem kell okvetlen eltávolítani a fülzsírt, ha a beteg panaszmentes, és a fülzsír nem akadályozza meg, hogy rendesen megvizsgáljuk a fület.

(5) Kiemelten kell kezelni azon betegeknél a fülzsír kérdést, akik nem tudnak panaszkodni, pl. kisgyermekek, vagy magatehetetlen felnőttek.

(6) Szintén külön figyelmet kell kapniuk a hallókészülék viselő embereknek, akiknél még inkább számít a fülzsír okozta dugulás.

(7) Akkor és/vagy olyan helyen szabad nekiállni a fülzsírdugó megoldásának, akiknek és/vagy ahol rendelkezésre áll legalább egy modalitás a fülzsírdugó eltávolítására: cerumenoldó anyag, fülmosáshoz szükséges eszközök, manuális eltávolításhoz szükséges eszközök.

(8) A fülgyertyát nem szabad javasolni megoldásnak.

(9) Rögzíteni kell, ha sikerült megoldani a fülzsír okozta dugulást. Ha pedig nem, vagy csak részben múltak a panaszok a cerumen eltávolítása után, további kivizsgálás illetve kezelés szükséges.

(10) Ha nem, vagy csak részben sikerült eltávolítani a cerument, akkor a beteget tovább kell küldeni olyan helyre, ahol meg tudják oldani a problémát.

Ez a bizonyítékon alapuló fülzsír-tudomány.