A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gombás iköböl gyulladás

2016.12.22. | drHorváthTamás |

Címkék: foto orr gomba gombás fertőzés melléküregek melléküreggyulladás idült iköböl sinus sphenoidalis

Most operáltam egy beteget recidív gombás sphenoiditis miatt, és lefényképeztem, mi jött ki az iköbléből, egy jókora gombás konglomerátum:

img_20161220_141253.jpg

 
Recidív, mert kb. 4 éve volt az ellenoldalon ugyanez, amit én a nedves munkakörnyezet számlájára írok. Nem invazív gombáról van szó, hanem fungus ball-ról, ami szerencsére jóval jobb indulatú, a műtéten kívül más kezelést nem is szokott igényelni. Az iköböl érintettség nem szokványos, messze az arcüregben a leggyakoribb, egy 1997-es Laryngoscope-ban közzétett francia tanulmány szerint 109 melléküregi fungus ball-os betegből 94-nek az arcüregében volt a gomba, az iköböl második lett 8 beteggel, legkevesebb a homloküregben volt, 2 betegnél. Egyébként 5 éve egy arcüregi fungus ball-ban szenvedő betegem CT-jét már ki is raktam ide a blogra. Most a beteg panaszai megfeleltek a gombás sphenoiditisnek, iszonyatosan dugult az orra az adott oldalon, nagyon fájt a feje, éjszaka alig tudott aludni, és tartósan hőemelkedése is volt, de a CT nem vlt specifikus a gombára, homogén fedettség volt, nem pedig a jellemző inhomogenitás, szemcsézettség. Egyébként van egy 2009-es koreai közlemény, amelyben egy olyan beteget mutatnak be, akinek csak és kizárólag fejfájása volt, de semmi más, nazális tünetet nem produkált. Szóval még ebben a formában sem zárható ki a gomba, bár egy makacs fejfájás alapos kivizsgálásához hozzátartozik képalkotó is, ami viszont elég egyértelműen igazolja majd a melléküreg folyamatot, jó esetben a gombát is. Most, mivel konszekutív módon a beteg rostái is masszívan be voltak gyulladva, egy alapos transethmoidalis sphenoidotomia történt, hatalmas szájadékokkal, átjárással, sőt, egy középső kagyló operculum resectioval is kiegészítve.

süti beállítások módosítása