Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szívizomgyulladás, mint tüszős mandulagyulladás szövődmény

2016.12.07. | drHorváthTamás |

Címkék: szövődmények mandulagyulladás torokmandula streptococcus szív-érrendszeri betegségek

Ma reggel egy velem gyakorlatilag pont egykorú (39 éves) barátomat szívinfarktus erős gyanújával szállította mentő kórházba. Mellkasi fájdalom, ST eleváció, emelkedett necroenzimek, az anamnézisben nagyon sok munka felelős vezetői beosztásban, mellé sok gyerek, szóval minden megvolt, ami kell egy infarktushoz. Nagyon megütött a dolog, pláne, hogy pár napja is találkoztunk, mivel megint kezdődött egy tüszős mandulagyulladása, és írtam neki antibiotikumot. Valahogy ez utóbbi tény egyébként folyamatosan ott motoszkált a fejemben, pláne, miután pár órával később kiderült, hogy a hemodinamikai vizsgálat eredménye jó, igazából szerencsére nincs semmi érdemi koszorúér problémája. Valószínűleg nem is klasszikus szívinfarktusról van szó, hanem úgy tűnik, hogy szívizomgyulladásról. Most már sokkal jobban van az illető, még holnap egy szív MRI lesz, és ha az is ezt igazolja, akkor mehet haza.

Nagyon valószínű, hogy ezt az egészet a tüszős mandulagyulladás okozta. Találtam is egy 2 esetet bemutató cikket (ITT), ahol kísértetiesen hasonló történéseket írtak le. Ebben a cikkben egyébként kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem a klasszikus reumás lázról lehet szó, ami egy autoimmun reakció, van némi latencia ideje, és teljesülnie illik az ún. Jones-féle kritériumoknak, ami sem ott, sem a barátomnál nem jött össze, szerencsére. Tehát felmerülhet, hogy invazív Streptococus fertőzés áll a háttérben.

Egy nemrégiben publikált görög tanulmányban 200 mandulagyulladásos betegből 15-nek alakult ki mellkasi panasza, és ezek közül szinte mindegyik betegnél voltak további olyan eltérések (EKG, enzimek, MRI eredmény, biopsia), ami arra utalt, hogy szívizomgyulladásról van szó. Hát ez azért elég durva. Eszerint a mandulagyulladások 7.5%-ában felmerül szívizomgyulladás. ez nem kevés. Sőt, nekem kicsit sok is, de a lényeg, hogy még ma is előfordul. Aki régóta olvassa a blogot, az tudja, hogy nem vagyok nagy antibiotikumpárti, legalábbis a magam eszközeivel harcolok a felesleges antibiotikum felírás ellen. De a tüszős mandulagyulladás nem játék, ne pont az legyen az a kórkép, ahol nem adunk antibiotikumot.