a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Műtéti megoldás visszatérő arcüreg gyulladás esetén - Best practice

2016.12.02. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült Haller sejt fontanella concha bullosa

Lassan lehetne egy külön Best Practice szekciót nyitni itt a blogon (korábbi BP bejegyzések: 1, 2, 3). Az utóbbi időben a Laryngoscope-ban egyre több ilyen cikk van, és ezek tök jók, rövidek, de praktikusak, hasznosak. Most pl. a visszatérő akut melléküreg-gyulladás (Recurrent Acute RhinoSinusitis - RARS) esetén a műtéti megoldásra tesznek javaslatot.

Akkor tekinthetjük a betegséget RARS-nek, ha a betegnél évente legalább 4-6, egyenként 4 hétnél rövidebb ideig tartó akut melléküreg-gyulladás zajlik, és ezek között viszont panaszmentes. De annak ellenére, hogy hiszékenyek vagyunk, és mindent elhiszünk a kedves páciensnek, igazából az akut gyulladásokat illik orvosnak igazolni, mert az lehet simán akár migrén is. Szóval ha azzal jön a beteg, hogy szerinte visszatérő arcüreg-gyulladása van, mert sokszor fáj az arca, az nem teljes értékű kritérium ebben a kérdésben. Illik CT-t is csináltatni, hogy megnézzük, hogy nincs-e mezei krónikus melléküreg-gyulladás, ami lappang, és néha exacerbál, mert az egy másik betegség kategória. Persze az még rosszabb, mint a RARS, és még nagyobb eséllyel születik műtéti javaslat, de akkor is más téma. Szintén meg kell nézni, hogy a CT-n van-e bármi látható, a RARS-re hajlamosító tényező (concha bullosa, Haller sejt, fontanella, stb.). A CT-t természetesen nyugalmi fázisban, panaszmentes időszakban célszerű elvégezni, mert az akut szakban biztosak lehetünk benne, hogy lesz eltérés a melléküregekben, tehát az nem ér. Mindenesetre, ha a beteg kimeríti a RARS kritériumait, és van a CT-n hajlamosító tényező, akkor azt műtétileg kell megoldani, valamint - illetve ha nincs érdemi eltérés a CT-n - javasolt egy elülső ethmoidectomiát és arcüreg természetes szájadék feltágítást végezni, mert a beteg hosszú távon jobban jár vele, javul az életminősége, ritkul a gyulladások előfordulásának gyakorisága, csökken az antibiotikum használata, és (vagy ezért) állítólag még a biztosítónak is olcsóbb. Tehát egy mini FESS-t érdemes kivitelezni, de csak ha a RARS fennáll.