A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vannak előnyei is az allergiás náthának

2016.10.19. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia allergiás rhinitis szív-érrendszeri betegségek

Azt olvastam az Allergy Notes blogon, hogy az allergiás náthásoknál egyértelműen kisebb a kockázata a koszorúér- és egyéb szív-érrendszeri betegségek kialakulásának, legalábbis ez áll az American College of Allergy, Asthma & Immunology újságjának legutóbbi számában. Persze ez csak egy kutatás, és egy fecske nem okvetlen csinál nyarat, de mégiscsak ez jött ki a los angeles-i kollégáknak.

A jelenség pontos magyarázatával adósak, de azt feltételezik, hogy egyszerűen az allergiás betegek jobb orvosi felügyelet alatt vannak. Mivel többször kell orvoshoz fordulniuk, mint a nem allergiásoknak, hamarabb kiderülhet náluk más betegség is. Logikus. Emellett viszont van olyan korábbi kutatás is, mely azt mutatta, hogy a szteroidos orspray-vel és antihisztaminnal kezelt betegeknek jobban kordában lehet tartani a vérnyomását, és csökken a cardiovascularis rizikónak egyfajta biomarkereként szolgáló high-sensitivity CRP szint is. Tehát lehet valami biológiai hatás is a fokozott odafigyelésen túl.

Én meg arra asszociáltam mikor először elolvastam a cikk címét, hogy biztos valami olyasmi van a háttérben, hogy az allergiás betegeknek kicsit túlműködik az immunrendszere, ezért hamarabb eltakarítja a káros anyagokat a szervezetből, az érpályából, ezért csökken a cardiovascularis kockázat. De ez biztos hülyeség, elég faék bonyolultságú magyarázat, ennél azért összetettebb az ember működése. De azért akkor is kár, hogy így nem lehet lemérni :).

süti beállítások módosítása