a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az állkapocsizület arthritise, mint mastoiditis szövődmény

2016.10.05. | drHorváthTamás |

Címkék: fül szövődmények középfül középfülgyulladás akut mastoiditis temporomandibularis izület

Érdekes cikk jelent meg az egyébként szerintem elég jó újságnak számító Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery-ben. Azt írják benne párizsi kollégák, hogy 44, középfül-gyulladás, mastoiditis miatt hospitalizált gyermek CT felvételeit elemezve kiderült, hogy 6 esetben volt a temporomandibularis (TM) izületben is tályog, 2 esetben pedig ankylosis alakult ki. Tehát a TM izület érintettsége, arthritise, az otomastoiditis egy jóval gyakoribb szövődménye, mint aminek korábban véltük.

Sajnálom, tudom, hogy az én hibám, de ha meglátom az otomastoiditis szót, akkor azonnal átváltok a nem-fogom-szeretni-ezt-a-cikket negatív attitűdre. Valamiért utálom ezt a szót. Egyébként azt hiszem értem, hogy mi akar lenni: olyan esetek gyűjtőneve, ahol nagyrészt, de nem mindig mastoiditissel társuló középfül-gyulladásról van szó, amit így vagy úgy, szövődmények, képalkotó, terápia, stb. szempontjából vizsgálnak. Egy kicsit kitágított mastoiditis kör. Én akkor már inkább csak simán a középfül-gyulladás kifejezést írnám, szerintem az a valós, tágabb körű elnevezése ennek. De mindegy, lehet, hogy ha úgy kellene nekem is cikket írnom, hogy egy ilyen populációról kellene benne nyilatkozni, én sem tudnék jobbat. Hát, ebben a cikkben is szerepelt ez a szó, tehát helyből nem rajongtam érte, de mindegy. Zárójel bezárva.

Aztán amikor végigolvastam a cikket, akkor további gondjaim akadtak. A TM izület arthritise ritka szövődménye a középfül-gyulladásnak. Én speciel még egyet sem láttam 14 év alatt, bár ez persze semmit sem jelent, lehet, hogy csak nem voltam jókor, jó helyen. De az irodalom szerint sem gyakori, sőt raritás, ezt még a fenti cikk szerzői is írják. Tehát némi ellentmondást érzek a kifejezett ritkaság status és a több, mint 13%-os érintettség között. További gondom, hogy ez CT diagnózis, de szó sincs a klinikumról. Van ugye az a mondás, hogy nincs egészséges ember, csak rosszul kivizsgált. Az ebben a relációban azt jelenti, hogy mi van, ha egyébként képalkotón tényleg ilyen gyakran van eltérés, de ha egyszer a beteg panaszaiban ez nem jelentkezik, akkor kell-e vele foglalkozni? Ha tényleg gyakori lenne ez a probléma, akkor az sokkal inkább benne lenne a szakmai köztudatban. Hiszen nem is annyira régen -pár évtizede- még napi szinten találkozhattak a fül- orr- gégészek mastoiditissel, és ha akkor is kb. minden 8. betegnek lett volna TM izületi baja, akkor a mai napig benne lenne a protokollban, hogy azt is szanálni kell, nem csak a mastoiditist.

Szóval szerintem ez az ügy kicsit sántít, attól még persze oda lehet írni az ilyen is létezik listára.