a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mastoiditis vagy sem?

2016.09.29. | drHorváthTamás |

Címkék: fül szövődmények fülműtét középfül középfülgyulladás akut mastoiditis

A mastoiditis ma már annyira ritka, hogy ha találkozunk vele, sokszor nem hisszük el, hogy tényleg azzal állunk szemben, gyakran megy a bizonytalankodás. Főleg kezdő, rezidensi korban minden fül mögötti fájdalomról a mastoiditis jut eszünkbe (jobb esetben...), mert nem látunk tipikus eseteket, ezért nem tudjuk (még) jól elhelyezni az adott panaszokat. Illetve az is lehet, hogy adott esetben pont nem gondolunk mastoiditisre, vagy legalábbis indokolatlanul elhessegetjük az ötletet, pedig pont a csecsnyúlvány van begyulladva. Ilyenkor talán leggyakrabban a retroauricularis nyirokcsomó gyulladás, vagy erysipelas diagnózis merül fel. Ha viszont legalább eszünkbe jutott a mastoiditis, akkor szerencsére van egy jó pár olyan dolog, amit ha az ember algoritmus-szerűen végigfuttat a merevlemezén, akkor azért csak kijön, hogy most ez tényleg mastoiditis, vagy sem.

- Van-e fül mögötti fájdalom? Általában innen indul a dolog: a betegnek fáj a füle mögött. Ha a beteg fül mögötti fájdalmat panaszol, kb. az első kizárandó dolog a mastoiditis. Alaposan nyomkodni kell a fület, mert a kérdés az, hogy a csont fáj-e, nem pedig egy jól körülírt, felületes nyirokcsomó, nem a kagyló, nem a tarkótáji nyakizmok, stb. Ha a csont fáj, akkor a gyanú már megvan.

- Van-e a betegnek középfül-gyulladása? Ez a második alapvető kérdés. A mastoiditis középfül-gyulladás szövődménye, és elég nehéz elképzelni úgy egy szövődményt, hogy nincs hozzá primer fertőzés. Tehát ha nincs a betegnek középfül-gyulladása, akkor a mastoiditis esélye közel nulla. Na persze nem pont nulla, mert lehet a mastoiditis extrém ritkán primer gyulladás is, pl. specifikus gyulladás esetén, mondjuk Wegener granulomatosisnál granulomatosis polyangiitisszel-nél (de hülyén lehet ezt így az új nomenklatúra szerint, duplán ragozva leírni!), de ez tényleg olyan, hogy kb. 20 évente egy eset. Mindenesetre középfül-gyulladás hiányában szinte biztos, hogy nem mastoiditisről van szó.

- Van-e a betegnek hallójárat-gyulladása? Ha van, akkor nagyon lecsökken a mastoiditis lehetősége. Természetesen itt is van kivétel, ráadásul több is: ha a betegnek a középfül-gyulladás kapcsán nagyon elkezd folyni a füle, akkor kialakulhat egy konszekutív otitis externája, mert a kifolyó genny irritálja, fertőzi a hallójárat bőrét, és másodlagosan begyullad. De akkor a beteg gondos kikérdezése során ki fog derülni, hogy először folyott a füle, és csak utána kezdett fájni a hallójárat bőre. Illetve még lehet a hátsó-felső hallójáratfal süppedése, ami bár tipikus jele a mastoiditsnek, de manapság már nem gyakori. Viszont ha a süppedést látjuk, akkor mivel ez azért már az előrehaladott mastoiditis jele, úgyis ott lesz a többi típusos jel is, és nem lesz kérdés, hogy miről van szó.

- Van-e fül mögötti pír? Ha van, ugyanaz a helyzet, mint feljebb a fájdalomnál, mindenképpen gondoljunk mastoiditisre. Ugyanakkor míg a fül mögötti fájdalom a legfontosabb panasz a mastoiditis esetén, a pír inkább már az előrehaladottabb, felszínre törő fázisban látható.

- Előemelkedik-e a fülkagyló? Ha ilyet látunk, erős gyanú a mastoiditisre, ráadásul még előrehaladottabb állapotban van, mint a sima pír esetén. Szokás mondani, hogy a posterior sulcus eltűnik, na ez ugyanez a helyzet.

- Van-e mastoid fedettség képalkotón? Bár alapvetően a mastoiditis klinikai diagnózis, de a mai világban nem szabad mellőzni a képalkotó vizsgálatokat, ami elsősorban CT-t jelent. A képalkotó természetesen segíthet eldönteni a kérdést, de érdekes módon egyáltalán nem okvetlen olyan effektivitással, mint pl. a fültükri kép. Például pont pár hete volt egy olyan esetünk, hogy a betegnek volt egy ismert dobhártya perforációja régről, ami kicsit folydogált, bár nem drámaian, és a fültükri képe sem volt nagyon ronda. Perforáció, kicsit lobos nyálkahártya, kevés váladék, ennyi. Viszont régóta fájt a füle mögött, igazából szinte évek óta, csak éppen nem intenzíven, de ez mostanság sokat romlott, most már eléggé, zavaróan fájt. Készült CT is, ami minimális nyálkahártya duzzanatot írt le a csecsnyúlványban. Végül megoperáltuk, és bár nem volt tele gennyel a mastoid, de ronda, vaskos nyálkahártya borította, és láss csodát, a betegnek a műtét után egy csapásra elmúlt például a fülfájdalma. Persze ez egy más eset, ez krónikus fülfolyamat exacerbatioja, nem pedig egy full akut történés.