A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Probiotikus orrpsray a krónikus melléküreg-gyulladás kezelésére

2016.08.30. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrspray probiotikum melléküregek melléküreggyulladás idült

Múlt héten írtam arról, hogy egy új tanulmány szerint az antibiotikum használat vélhetően a melléküregi flóra diverzitásának csökkentésével (és a Staphylococcus kiszelektálásával) növeli a krónikus melléküreg-gyulladás kialakulásának esélyét. Erre mintegy rímelve, Michael Chang dr a Fauquier ENT blogon 2 napja írta, hogy most folynak kutatások probiotikus orrspray-vel, aminek segítségével vissza lehet állítani a normál állapothoz közeli baktériumflórát a melléküregekben, és így majd csökkenthető lesz a gyulladás mértéke, legalábbis remélhetőleg.

Érdekes dolog, és megint előjön a tyúk vagy a tojás kérdése. A baktériumtörzsek számának csökkenése vajon oka a krónikus gyulladásnak, vagy csak velejárója? Míg az előző, antibiotikum-használatos bejegyzés alapján ez a kérdés tulajdonképpen nyitva marad, addig a probiotikumos orrspray, mint terápiás lehetőség viszont eléggé az oki faktor mellé teszi a voksot. Ez jelentősen leegyszerűsítené a dolgot, ha általánosan működne, a betegek jól járnának ezzel a hipotézissel. Ugyanakkor nekem továbbra is az a véleményem, hogy ez a betegnek csak maximum kis részében segíthet, mert nem gondolom, hogy pusztán annyi a gond a krónikus sinusitises betegeknél, hogy túl kevés fajta jó baktérium van az üregekben. Valami más probléma is van ott, nem csak ez.

süti beállítások módosítása