a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Egy pár lehetséges ok a BPPV-re

2016.07.29. | drHorváthTamás |

Címkék: szédülés fogászat d vitamin osteoporosis otoneurológia bppv benignus paroxysmalis positionalis vertigo

A pályám elején még úgy tanultam, hogy a BPPV-nek alapvetően 3 oka lehet: trauma, fertőzés, vagy vérkeringési zavar. Most újra megnéztem, és az egyetemi tankönyvemben, amiből anno tanultam, csak a vírusfertőzés és az intoxikáció, kiemelten az alkohol szerepel, mint kiváltó tényező, más nem, pl. a trauma sincs megemlítve. Azóta eltelt már egész sok idő, és a tudomány elég sokat fejlődött, egyre többet tudunk a BPPV-ről is. Ugyanakkor valójában a traumán túl a mai napig nem sikerült egyértelműen jól modellezni egyik okot sem, így nem véletlen, hogy azóta is megy a keresgélés, hogy tulajdonképpen mi a fenétől alakul ki ez az állapot. Vagyis hogy mi mindentől, mert vélhetően ez sem az a betegség, ami mögött mindenkinél ugyanaz az ok áll, hanem sok minden vezethet ide.

Érdekes, hogy mostanság sokat cikkeznek a fogászati eredetről, ami a trauma vonalat erősíti. Hiszen ez elsősorban a rezgés, vibráció kapcsán állhat a háttérben, és teljesen logikus (cikk 1, 2, 3, 4, 5, 6). Sőt, pont beleillik a képbe, fúrják a beteg fejét, ez intenzíven megrezgeti a csontokat, a belsőfület. Tehát esetleg érdemes a betegnél rákérdezni arra, hogy a közelmúltban volt-e fogászati beavatkozása, hátha ezzel a kiváltó okot meg is találjuk, legalábbis valószínüsíthetjük.

A másik érdekes felvetés a csontanyagcserével kapcsolatos. Sokan, sokfelé véltek felfedezni kapcsolatot például az osteoporosis és a BPPV között (cikk 1, 2, 3, 4, 5), bár van aki ezt árnyalja, és nem tartja ennyire egyértelműnek (cikk 1, 2). Pedig már állatkísérletekben is sikerült kimutatni különbséget az osteoporoticus állatok és az egészséges egyedek otoconiája között, tehát elég esélyes, hogy direkt vagy indirekt, de van összefüggés. Az otoconia szintézisét és abszorpcióját is befolyásolja a kalcium anyagcsere, tehát miért ne? Ugyanígy a kalcium anyagcsere mellett teszik le a voksot azok, akik szerint a D vitamin hiány is BPPV-hez vezethet (cikk 1, 2, 3, 4), szintén logikus felvetés.

Szóval vannak jó nyomok. Remélhetőleg a recidív BPPV terápiában vagy a megelőzésben is sikerül használhatót találni ezek kapcsán.