a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az arcüreg és homloküreg fejlődése - képen

2016.07.07. | HTamas |

Címkék: homloküreg fejlődéstan arcüreg melléküregek rostasejt gyermek fül orr gégészet

Ugyan 5 éve már írtam az orrmelléküregek fejlődéséről, de egyrészt az inkább embrionális korra vonatkozott, másrészt meg szöveg volt, márpedig az ember inkább vizuális. Úgyhogy némi szülői felvilágosítási céllal gondoltam lerajzolom, hogy a kisgyerekekben hogyan alakulnak ki a melléküregek, legalábbis a legtöbbször érintett arcüreg és homloküreg, amihez ihletet a Fauquier ENT oldalán találtam.

sinus_development2.jpg

Színmagyarázat (értelemszerűen belülről kifelé):
Sárga - újszülött
Világoskék - 1 éves kor
Neonzöld - 4 éves kor
Piros - 7 éves kor
Sötétzöld - 12 éves kor
Rózsaszín - felnőttkor
Barna - idős felnőttkor

Jól látható, hogy pl. újszülöttben, egészen több éves korig még inkább csak rostasejt gyulladásról beszélhetünk, homloküregről nem is. De az is, hogy 1-2 éves korig még igazán arcüregről sem, tehát szülőként nem érdemes azon lamentálni egy ilyen korú gyerkőc esetén, hogy vajon most az az irdatlan mennyiségű trutyi vajon nem az arcüregből jön-e, mert nem onnan jön. Emiatt pl. felesleges röntgenezni vagy CT-zni a gyereket, még akkor is, ha esetleg egy cone beam CT sugárterhelése nem nagy. Az más kérdés, ha esetleg teljesen negatív az orrgarat, (már) nincs orrmandula, és mégis durva rhinológiai panaszai vannak a kisgyerkőcnek, vagy pedig valami más olyan gyanú van (pl. arc-deformitás), hogy melléküreg eredetre gondoljunk, mondjuk mucocele-re egy cisztás fibrózis gyanús esetben. Persze akkor is CT és/vagy MRI szükséges, a röntgent szerintem érdemes elfelejteni. Nyilván más a helyzet felnőtteknél a röntgen vonatkozásában, de ha van  elérhető cone beam CT, akkor ott is érdemes hanyagolni a röntgent, de ez már egy másik ügy.