a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A középső orrkagyló eltávolítása masszív orrpolipózisban, a hatékonyabb helyi kezelés érdekében

2016.06.15. | HTamas |

Címkék: orr orrspray fess műtét melléküregek orrpolip orrkagyló melléküreggyulladás idült középső orrkagyló

Vannak azok a reménytelen orrpolipos betegek, akiket szinte óraműszerűen 1-2 évente operálni kell, közben folyamatosan megy a szteroidos orrspray kezelés, és visszatérően orális szteroid kúrák is. Ezeknél a betegeknél műtét közben néha nem is identifikálható a középső orrkagyló, néha meg egyfajta lepedőként ott lobog, de semmiképpen sem tűnik egészségesnek, és sokszor nem is tudjuk megkímélni. Tavaly már írtam arról, hogy egyébként az első pólus eltávolítása opcionálisan elfogadható egy kiterjedt polipózisban, mert semmiféle hátrányt nem szenved el a beteg, sőt (még cikkek: 1, 2, 3).

Most az International forum of allergy & rhinology-ban megjelent ebben a témában egy egész más megközelítésű cikk. Azt vizsgálták a cadaver study-ban az amerikai kollégák mindenféle fluoreszcens festékkel, hogy jobb-e az orrspray hatóanyag eloszlása a melléküregrendszerben, ha részlegesen, vagy teljesen elvesszük a középső kagylót. Az jött ki, hogy a spray-k hatóanyaga (=festék) sokkal jobban penetrál a homloküregbe és az iköbölbe azon betegek esetében, akiknek részleges vagy teljes kagyló eltávolítás történt, sőt teljes eltávolítás esetén az arcüregben is szignifikánsan több hatóanyagot lehetett kimutatni. Márpedig egy komoly polipos betegnél kulcsfontosságú, hogy minél hatékonyabban tudjuk kezelni hosszú távon a lehető legegyszerűbb és legkockázatmentesebb módon, ez pedig a nazálszteroid orrspray, nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal fújja a sprayt magának.

Szóval egyre inkább érdemes átgondolni a középső kagyló sorsát a masszív polipos betegeknél. Nem is biztos, hogy a szent tehén statust érdemes fenntartani.