a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mennyi idő után esik ki a ventillációs tubus a dobhártyából?

2016.06.14. | HTamas |

Címkék: fül dobhártya középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

A ventillációs tubus behelyezése kapcsán a leggyakoribb jogos kérdés, hogy mégis várhatóan mennyi ideig marad benn a tubus, mikor fog kiesni. Én erre kb. 4 - 14 hónapot szoktam mondani, mert ezt nem lehet pontosabban, személyre szabottan kiszámítani, csak valami ilyesmi tartományt lehet megadni. Van amikor pár nappal - pár héttel a behelyezés után kiesik, de annak a hátterében mindenképpen valami technikai malőr állhat, pl. a behelyezés nem volt tökéletes (hangyányit nagyobb volt a paracentesis nyílás, vagy nem akadt be rendesen a tubus belső pereme, stb.), pláne, ha egy olyan fertőzés lép fel a behelyezés után, hogy a profúz fülfolyás nemes egyszerűséggel kimossa a dobhártyából a tubust.

Ha ilyen nem következik be, akkor jellemezően hónapokban kell gondolkodni, és a saját tapasztalatom megegyezik a szintén kellően tág határokat mutató szakirodalmi adatokkal (1, 2, 3, 4). Van egy 6 évvel ezelőtti, koreai free fulltext cikk, ahol azt nézték a szerzők, hogy van-e olyan faktor, ami befolyásolja a kilökődés idejét, de igazából csak azt találták, hogy annak a betegnek a füléből, akinek már volt korábban tubus a dobhártyájában, hamarabb esik ki, mint a "szűz" dobhártyájú betegek füléből, illetve a sima savós esetekben is hamarabb esik ki, mint a sűrű, mucosus, esetleg a gennyes dobüregi folyadékkal bíró betegek dobhártyájából. De sem demográfiai adatok, sem az előzetes halláseredmény, sem az orrmandula mérete nem befolyásolta a kiesés idejét. Ezzel szemben egyébként korábban mások azt találták, hogy ha fiatalabb a beteg (10 évesnél fiatalabb), akkor hosszabb ideig marad benn a tubus, mint az idősebbekben, de ennyi, más érdemi nincsen.