a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Már nincs olyan, hogy Wegener granulomatosis

2016.05.25. | HTamas |

Címkék: wegener granulomatosis

friedrich_wegener.gif

(Friedrich Wegener - képforrás: wikipedia)

Az nem tudom, hogy mindenkinek megvan-e, hogy már nem létezik a Wegener granulomatosis kifejezés hivatalosan. Pár éve az American College of Rheumatology (ACR), az American Society of Nephrology (ASN), és a European League Against Rheumatism (EULAR) javaslatára most már a "granulomatosis polyangiitisszel" (granulomatosis with polyangiitis - GPA) elnevezést illik használni a korábbi terminológia helyett. Ennek egyrészt szakmai oka van, ugyanis ezzel jobban leírjuk a patológiáját a betegségnek. Másrészt egy emberi oka is van, méghozzá az, hogy Wegener a náci párt tagja volt a II. világháború előtt és alatt, ezért nem érdemli meg, hogy egy betegséget az ő nevén tartsanak számon. Arról nem beszélve, hogy valójában nem is ő volt az első, aki ezt leírta, hanem Klinger 1931-ben, bár önálló entitásként és részleteiben valóban Wegener mutatta be 1936-ban és '39-ben.

Az ezzel kapcsolatos hivatalos közleményt az Annals of the Rheumatic Diseases-ben lehet például elolvasni. Nekem még nem áll rá a szám, de pár év, és menni fog.