a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez - Best practice

2016.05.13. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia antibiotikum amoxicillin clindamycin prophylaxis

A Laryngoscope-ot is kiadó Triological Society-nek van egy ENT Today nevű online újságja, azon belül pedig egy Best Practice szekciója, ami nagyon jó. Elsősorban azért, mert praktikus és fontos dolgok vannak benne, másrészt azért, mert max. kb. egy A/4-es oldalnyi szövegben, vagy 20 sorban, teljesen a lényegre törően adnak ki ajánlás-féleségeket. Nemrég írtak arról, hogy mi az ajánlott antibiotikum profilaxis eljárás tiszta, potenciálisan nem fertőzött nyaki onkológiai műtétek esetében. Ez pajzsmirigyet, illetve nyálmirigy műtéteket jelent elsősorban. A cikk szerint mivel az ilyen típusú műtétek esetén 1% alatti a sebfertőzés esélye, ezért nem szükséges rutinszerűen antibiotikum profilaxis, csak rizikófaktoros betegeknek endocarditis ellen, és csak a műtét napján. Ez a best practice antibiotikum ajánlás: clindamycin (600 mg 6 óránként), ampicillin-sulbactam (1.5 vagy 3 g 6 óránként), amoxicillin-klavulánsav (2 g 8 óránként), vagy cefazolin (2 g 8 óránként). Ez azért érdekes, mert a clindamycint egyre jobban lehúzzák a fej-nyaki fertőzésekben (cikk 1, 2, 3), és a magyar rezisztenciamérések sem jók, inkább csak poliallergiás betegek esetében jön szóba. Viszont továbbra is milyen jó a mezei amoxicillin-klavulánsav! Én arra esküszöm.