a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Cholesteatoma patogenezis: ventillációs zavar, majd epithel proliferáció

2016.04.26. | HTamas |

Címkék: fül cholesteatoma középfül Hámzsák cholesteatoma szerzett

Érdekesség, hogy a Laryngoscope-ban most egy hónapon belül két olyan, hámzsákkal/cholesteatomával foglalkozó cikk is megjelent, amit végül akár egy sztorira is fel lehet fűzni. Most publikálták azt a cikket, (Paparella is benne van!) ami szerint a retrakciós öböllel bíró betegek epitympanonja kisebb, és az isthmus tympanicus is szűkebb, tehát vélhetően ezek a terek kevésbé szellőz(tet)nek jól. Így továbbra is azt gondoljuk, hogy szerepe van a ventillációs zavarnak a precholesteatomának tekintendő hámzsák kialakulásában, bár ez a ventillációs zavar vélhetően csak az epitympanonra korlátozódik, és amiről már szelektív epitympanalis diszventilláció címen írtam is már 3 éve. Viszont egy üres hámzsák még nem egyenlő a cholesteatomával, nem is mindig kell vele foglalkozni. A cholesteatomához még kell valami más is. És itt jöhet a képbe az az egy hónapja megjelent review, ami pedig a hámsejtek hyperproliferációjával foglalkozik, és leírja, hogy hány és hány különböző, a hámproliferáció szignalizációját érintő zavar merült már fel a cholesteatomák hátterében. Ez így akár már kerek történetnek is tekinthető, legalábbis e két eltérés (hámzsák, és proliferáció) együttes megléte már meg is magyarázza a manifeszt, destruktív cholesteatomát.