A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Rinne teszt: hogyan tartsuk a hangvillát?

2016.03.31. | drHorváthTamás |

Címkék: fül hangvilla Rinne teszt

Kanadai kollégák megnézték, hogy a Rinne hangvillavizsgálat (Rinne, és nem Rinné) során a valóságban miként befolyásolja a hangvilla pozíciója a beteg által hallható hang intenzitását. A valóság szó itt azt jelenti, hogy nem ők voltak az elsők, akik ezzel a kérdéssel foglalkoztak, csak szerintük a korábbi mérések túl sterilek és tudományosak (ők ezt szebben írták le :)) voltak, és nem biztos, hogy a valódi betegvizsgálatnál is azok az eredmények jönnek ki, mint a kísérletes modellekben. Itt fül- orr- gégészek a térdükön pendítettek meg alumínium, 256 Hz-es és 512 Hz-es hangvillákat, aztán egy bábu dobhártyájára helyezett mikrofonnal detektálták a hangintenzitást:

Az eredményeik megerősítették a korábbi tudományos megállapítást, hogy a hallójárattal párhuzamosan tartott hangvillából (a és b kép) jövő hang intenzitása nagyobb, mint a hallójáratra merőlegesen tartott villából (c és d kép) származó hangé, bár ez pl. a 256 Hz-es hangvilla esetében csak 0,83 dB volt, az 512-esnél 2,5 dB. Viszont a felharmonikusoknál ez az érték már jóval nagyobb volt, megközelítette az 5 dB-t. Nehogy ezen múljon már, hogy egy halláscsökkenést végül percepciósnak vagy vezetésesnek gondolunk, szóval érdemes tudni.

süti beállítások módosítása