a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Rinne teszt: hogyan tartsuk a hangvillát?

2016.03.31. | drHorváthTamás |

Címkék: fül hangvilla Rinne teszt

Kanadai kollégák megnézték, hogy a Rinne hangvillavizsgálat (Rinne, és nem Rinné) során a valóságban miként befolyásolja a hangvilla pozíciója a beteg által hallható hang intenzitását. A valóság szó itt azt jelenti, hogy nem ők voltak az elsők, akik ezzel a kérdéssel foglalkoztak, csak szerintük a korábbi mérések túl sterilek és tudományosak (ők ezt szebben írták le :)) voltak, és nem biztos, hogy a valódi betegvizsgálatnál is azok az eredmények jönnek ki, mint a kísérletes modellekben. Itt fül- orr- gégészek a térdükön pendítettek meg alumínium, 256 Hz-es és 512 Hz-es hangvillákat, aztán egy bábu dobhártyájára helyezett mikrofonnal detektálták a hangintenzitást:

Az eredményeik megerősítették a korábbi tudományos megállapítást, hogy a hallójárattal párhuzamosan tartott hangvillából (a és b kép) jövő hang intenzitása nagyobb, mint a hallójáratra merőlegesen tartott villából (c és d kép) származó hangé, bár ez pl. a 256 Hz-es hangvilla esetében csak 0,83 dB volt, az 512-esnél 2,5 dB. Viszont a felharmonikusoknál ez az érték már jóval nagyobb volt, megközelítette az 5 dB-t. Nehogy ezen múljon már, hogy egy halláscsökkenést végül percepciósnak vagy vezetésesnek gondolunk, szóval érdemes tudni.