a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Új USA ajánlás a savós középfül-gyulladás kezeléséhez

2016.03.24. | HTamas |

Címkék: fül dobhártya gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Most jelent meg az új USA ajánlás a savós középfül-gyulladás kapcsán, ami a 2004-es korábbi guideline frissített változata. Muszáj vele foglalkozni, mert nagyon gyakran találkozunk ezzel a problémával gyermekeknél. Egyébként viszont fontos leszögezni, hogy az angol terminus (otitis media with effusion - OME) nem teljesen azonos a magyar savós középfül-gyulladás kifejezéssel. Vagyis egyik sem teljesen korrekt. Az OME sokkal inkább egy állapotot, egy dobhártyaképet jelent, mintsem egy aktív gyulladást. De ezt a magyar nomenklatúra szerint is csak az egyéb panaszok, vagy azok hiánya alapján soroljuk az akut vagy krónikus formába. Savót látunk a dobüregben, mikor vizsgáljuk a gyereket, tulajdonképpen ezt jelenti az OME, de semmiféle etiológiai hátteret nem ad hozzá.

Szóval mi a teendő, ha savót látunk egy gyermek dobüregében?

- Először is alaposan megvizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy ha szabad szemmel nem eldönthető a kérdés, akkor pneumatikus otoszkóp is szükséges, illetve mikroszkóp, vagy ha ez sem elég, akkor tympanometria. Viszont a tympanometriás eredmény önmagában nem értékelhető, csak a klinikummal/látvánnyal együtt!

- Külön nem kell szűrni a gyerekeket, csak ha rizikócsoportba tartoznak, pl. Down szindrómás vagy egyéb craniofacialis fejlődési zavaros, vagy szájpad hasadékos gyerekeket, illetve akiknél eleve ismert a halláscsökkenés vagy látásvesztés, így érzékenyebbek a további szenzoros deficitre.

- Először várni kell a diagnózis felállításától számítva 3 hónapig. Addig nem kell csinálni SEMMIT. Semmit, azaz semmit, mármint semmiféle gyógyszerről nem bizonyosodott be eddig, hogy meggyorsítaná vagy elősegítené a savó felszívódását. De még egyszer visszautalok arra, hogy nem arról van szó, hogy a fülfájós, lázas gyereknek ne adjunk semmilyen gyógyszert, hanem ha mondjuk mellesleg savót látunk egy egyebekben panaszmentes gyerek fülében, akkor felesleges az orrcsepp, az antihisztamin, a szteroid, az antibiotikum, vagy bármi. Watchful waiting van 3 hónapig, akkor kontroll, és utána lehet kezdeni szervezkedni, mert a kezelés viszont ebben az esetben műtéti. 4 év alatti gyereknek ventillációs tubus beültetés szükséges, és csak akkor orrmandulaműtét, ha van nazális panasz. 4 év feletti gyereknél viszont kicsit lazábban kezelik ezt a kérdést, egyből mehet az orrmandula. Vagyis ezt írják:

"Clinicians should recommend tympanostomy tubes when surgery is performed for OME in a child <4 years old; adenoidectomy should not be performed unless a distinct indication (eg, nasal obstruction, chronic adenoiditis) exists other than OME. Clinicians should recommend tympanostomy tubes, adenoidectomy, or both when surgery is performed for OME in a child 4 years old or older."

Egy dolog megütötte a szememet. Miért van az, hogy a savó nem megy fel az epitympanonba, az atticusba, a genny meg igen? Ugyanis ez van a magyarázó képen:

Ötleteket majd a facebook poszthoz várnék!