a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Milyen gyógyszert írnak fel akut melléküreg-gyulladásra az USA alapellátásban?

2016.03.11. | HTamas |

Címkék: gyógyszerek antibiotikum gombás fertőzés szteroid fertőzéses betegségek melléküregek melléküreggyulladás akut

ITT a cikk, hogy 2012 januárjában az USA-ban azok a betegek, akiknél akut melléküreg-gyulladás (ARS, nem okvetlen ABRS) diagnózis született, a következő receptekkel hagyták el a rendelőt (alapellátás, nem szakrendelő):

Gyógyszer Felnőtt Gyerek
Antibiotikum 84,9% 84,8%
Köhögéscsillapító 16,2% 6,2%
Szteroidos orrspray 15,5% 7.5%
Szisztémás szteroid 10,3% 5,5%
Fájdalomcsillapító 9% 1.6%
Hörgtágító 4,9% 4,6%
Gombaellenes szer 3,1% 0,2%
Antihisztamin 2,6% 1,3%
Leukotrien antagonista 1,4% 1,2%

 

Mindannyian pokolra fogunk jutni, de megérdemeljük! 100-ból 85 akut melléküreg-gyulladásos beteg antibiotikumot kap, minden 10. meg szteroidot, sőt, 3% gomballenes szert? Ez utóbbit aztán végképp nem értem, de a szteroidot sem tudom hova tenni. Ha gombára van gyanú van, az mindenképpen először szakorvosi ellátást igényel, nem gombaellenes receptet. Az invazív gomba életveszélyes, jellemzően az immunkomprimáltak (pl. cukorbetegek) baja, azonnal kórház, azonnal kiterjesztett műtét. A fungus ball pedig ilyen szempontból ártalmatlan, de az sem gyógyszerrel, hanem műtéttel kezelendő. Talán az antibiotikumot még értem valahol, mármint a felírás mozgatórugóit, de az is nagyon sok. Valahogy nem ez szerepel a legfrissebb ajánlásban (ITT). Mindegy, a felírók lelke rajta. Remélem a hazai alapellátásban nem ilyen eredmények születnének.