a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szisztémás szteroidkezelés gyermekkori krónikus savós középfül-gyulladásra

2016.03.07. | HTamas |

Címkék: fül szteroid gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Érdekes free fulltext cikk jelent meg nemrég a BioMed Centralon. Azt vizsgálják az OSTRICH study keretében walesi kollégák, hogy segít-e egy 1 hetes szisztémás szteroidkezelés (gondolom csepp formában) kisgyerekek krónikus savós középfül-gyulladásán (OSTRICH = Oral Steroids for the Resolution of Otitis Media with Effusion in Children). Ez így leírva elég brutálisnak hangzik, szisztémás szteroidot adni egy olyan kórképre, aminél eleve a várakozás során sokszor magától is rendeződik a betegség? Na ne már, legalábbis az én gyerekeimmel ilyet ne csináljanak!

Viszont az ördög természetesen a részletekben rejlik itt is: olyan 2-8 éves gyerekeket vizsgálnak, akiknél már legalább 3 hónapja fennállt a szignifikáns halláscsökkenést okozó idült savós középfül-gyulladás, és valójában grommet tubus beültetésre vártak. Szóval itt az a kérdés, hogy műtét vagy szteroid. És főleg az, hogy 5 héttel, 6 hónappal, és 12 hónappal később hogy hallanak ezek a gyerekek. Ez egy folyamatban lévő study, szóval konkrét eredmény még nincsen. Egyébként 2002-ben már Cochrane cikk is megjelent a szisztémás szteroid hatékonyságáról, de ott evidencia szinten az jött ki, hogy rövid távon jó, hosszú távon még nincs érdemi eredmény. Hát főleg ez utóbbit hivatott eldönteni az OSTRICH kutatás.

Ha ebben a kontextusban nézzük, nem is annyira ördögtől való ez a felvetés. Hiszen a tubusbeültetésnek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei (1, 2), meg hát mégiscsak egy altatásban végzett beavatkozás a maga egyéb kellemetlen vonzataival. Ezzel szembe állítva egy egyhetes gyógyszeres kezelés végül is nem is biztos, hogy a világ vége. Csak hát a szteroid szóra sokszor feláll a szőr a hátunkon, pedig most már szinte mindennapos, hogy használjuk, orrpolipra, akut halláscsökkenésre, fájdalomcsillapításra, stb.