a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

51. Nijmegen-i Fülsebészeti Kurzus - 3.

2016.02.04. | HTamas |

Címkék: tanfolyam fül fülműtét arcideg középfül nervus facialis

A 3., számomra utolsó napon sok szó esett az implantálható hallókészülékekről, amik sajnos nem érintenek, remélhetőleg később fognak. Volt viszont egy másik téma, ami mindenkinek szól, aki belenyúl a középfülbe: a iatrogén arcideg bénulás. Egyetértés volt abban, hogy aki középfülsebésznek áll, annak előbb-utóbb lesz ilyen problémája, bele fog sétálni, de ahogy a tanulási görbe platózik, az esélye elkezd a nullához közelíteni. Tehát akkor kell legjobban figyelni, mikor az ember már kezd egyre magabiztosabban mászkálni a mastoidban és a dobüregben, mert amíg kezdő (és felügyelik), akkor félni fog az arcideg tájékától is, szóval kicsi az esély, hogy megfúrja. Persze megint más a helyzet, ha kezdő, de túl bátor az illető. Mindenesetre a korrekt felvilágosítás során a betegeknek 3 paramétert kell elmondani: a saját statisztikát, az osztályét, illetve a világátlagot, ez utóbbit 1:500-ra saccolták a professzorok. Egyébként Saeed Professzor, aki a nagy tudora ennek, mint lateralis koponyaalapi sebész szerint az egyik veszélyes pont a ganglion geniculi környéke, mikor a dobüregből befordul a koponyacsontba (vagyis onnan kijön) az arcideg, mert amikor a kalapács markolata alatt matatunk, a processus cochleariformis felett, pont remekül meg lehet fúrni, de ha dehiszcens, akkor simán a tapogatással, a matrix lehúzásával ártani lehet neki. Ennek tükrében a 2. csonton főleg a n. facialist preparálgattam, meg az infracochlearis térséget a v. jugularis bulbusával.

Még egy érdekesség, elhangzott, hogy az a diagnózis, hogy felső ívjárat dehiszcencia, nem létezik, mert mindig borítja valami nagyon kicsi csont, csak éppen a matatás, feltárás közben mi szedjük le, ezért látjuk dehiszcensnek. Természetesen ezt Hüttenbrink Professzor mondta, és élénk vitát váltott ki, mert egyedül volt a véleményével. Ez egyfajta hitvita, kellően ritka, hogy biztosat lehessen mondani, és 100%-ban meggyőzni a nem hívőket.

Végezetül, csak nyálcsorgatásképpen lefényképeztem a csontlabort, annyira profi volt:  

nijmegen_ear_course_bone_lab.jpg

Akinek alkalma nyílik rá, menjen el, mert nagyon jó tanfolyam!