A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

51. Nijmegen-i Fülsebészeti Kurzus - 3.

2016.02.04. | drHorváthTamás |

Címkék: tanfolyam fül fülműtét arcideg középfül nervus facialis

A 3., számomra utolsó napon sok szó esett az implantálható hallókészülékekről, amik sajnos nem érintenek, remélhetőleg később fognak. Volt viszont egy másik téma, ami mindenkinek szól, aki belenyúl a középfülbe: a iatrogén arcideg bénulás. Egyetértés volt abban, hogy aki középfülsebésznek áll, annak előbb-utóbb lesz ilyen problémája, bele fog sétálni, de ahogy a tanulási görbe platózik, az esélye elkezd a nullához közelíteni. Tehát akkor kell legjobban figyelni, mikor az ember már kezd egyre magabiztosabban mászkálni a mastoidban és a dobüregben, mert amíg kezdő (és felügyelik), akkor félni fog az arcideg tájékától is, szóval kicsi az esély, hogy megfúrja. Persze megint más a helyzet, ha kezdő, de túl bátor az illető. Mindenesetre a korrekt felvilágosítás során a betegeknek 3 paramétert kell elmondani: a saját statisztikát, az osztályét, illetve a világátlagot, ez utóbbit 1:500-ra saccolták a professzorok. Egyébként Saeed Professzor, aki a nagy tudora ennek, mint lateralis koponyaalapi sebész szerint az egyik veszélyes pont a ganglion geniculi környéke, mikor a dobüregből befordul a koponyacsontba (vagyis onnan kijön) az arcideg, mert amikor a kalapács markolata alatt matatunk, a processus cochleariformis felett, pont remekül meg lehet fúrni, de ha dehiszcens, akkor simán a tapogatással, a matrix lehúzásával ártani lehet neki. Ennek tükrében a 2. csonton főleg a n. facialist preparálgattam, meg az infracochlearis térséget a v. jugularis bulbusával.

Még egy érdekesség, elhangzott, hogy az a diagnózis, hogy felső ívjárat dehiszcencia, nem létezik, mert mindig borítja valami nagyon kicsi csont, csak éppen a matatás, feltárás közben mi szedjük le, ezért látjuk dehiszcensnek. Természetesen ezt Hüttenbrink Professzor mondta, és élénk vitát váltott ki, mert egyedül volt a véleményével. Ez egyfajta hitvita, kellően ritka, hogy biztosat lehessen mondani, és 100%-ban meggyőzni a nem hívőket.

Végezetül, csak nyálcsorgatásképpen lefényképeztem a csontlabort, annyira profi volt:  

nijmegen_ear_course_bone_lab.jpg

Akinek alkalma nyílik rá, menjen el, mert nagyon jó tanfolyam!

süti beállítások módosítása