A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

51. Nijmegen-i Fülsebészeti Kurzus - 2.

2016.02.02. | drHorváthTamás | komment

A mai napon Thomas Somers és Shakeel Saeed Professzorok lettek volna a fő attrakciók a helyi erőkön túl, de Hüttenbrink Professzornak csak sikerült ellopnia a showt. Számos nagy mondása volt ma is, pl. hogy a nyitott technikás üreg végül is egy nagy cholesteatoma, csak optimális esetben jól drainál kifelé. Illetve arra emlékeztetett mindenkit, hogy habár azt szoktuk mondani, hogy a stapedius reflex védekező reflex, az egyedfejlődés korábbi szakaszában (elég csak 1-200 évet visszamenni az időben) egyáltalán nem volt zaj, tehát az egy fals feltevés, hogy zaj elleni védelem. Szerinte inkább a váratlan, nagy légnyomáshullámok ellen védi a belsőfület, pl. tüsszentés, orrfújás, stb. De persze az előbbi két előadó is kitett magáért, nekem főleg Saeed Professzor hozzáállása tetszett, aki a lateralis koponyaalapi sebészetben igencsak jártas. Thomas Somerséknél pedig az az érdekes, hogy mindenkit, azaz MINDENKIT obliterálnak fülműtét során, mármint cholesteatoma esetén. A kérdés csak az, hogy hagyjanak-e atticust, vagy még azt sem. Szerintük működik, bár az hozzátartozik, hogy egy ilyen műtét inkább 3 órás, vagy még több, nem pedig 1.5 órás. Persze nem az a legfontosabb, hogy mennyi ideig tart a műtét, hanem a vége, és ők kb. 5%-os recidivával dolgoznak, legalábbis a saját bevallásuk szerint.

Ma elhangzott a nyitott technika nijmegeni indikációinak listája is:
- Többszörös cholesteatoma recidíva.
- Kiterjedt cholesteatoma, pláne, ha  a hátsó falon eróziót okoz.
- Nem működő fülkürt.
- Gyakorlatilag nincs mastoid pneumatizáltság.
- Nincs érdemi belsőfül működés.
- Az utánkövetés nem biztos, hogy kivitelezhető.
- Idősekben, sok társbetegség esetén?

Fúrásban ma ezt sikerült a tegnapi csontból továbbfejleszteni:

canal_wall_down_with_incus.jpg

Ez egy nyitott technikás üreg, csak pár dolog nem stimmel vele :). Egyrészt az, hogy még benn van az üllő (neonzöld nyíl), mivel nem nagyon lehet olyan szituáció, hogy nyitott technikára van szükség, de az üllőt benn lehet hagyni. A másik, hogy a labyrinthblokkot szkeletizáltam (világoskék nyilak), amit nem kell, hanem békén kell hagyni azt a térséget. Pléne nem kell belefúrni, ahogy azt én most megtettem. Végül piros nyíllal jeleztem az endolympha zsákot, azt is jobb nem ennyire kifúrni, mármint műtét közben.

Van még egy kép, itt már elvettem az üllőt, a zöld nyíllal így rá tudok mutatni a m. tensor tympani inára, a világoskék nyíllal pedig a stapesfejre: canal_wall_down_without_incus.jpg

süti beállítások módosítása