a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

51. Nijmegen-i Fülsebészeti Kurzus

2016.02.02. | HTamas |

Címkék: tanfolyam fül fülműtét középfül

Most 4 napig Nijmegenben, Hollandiában vagyok az 51. helyi fülsebészeti kurzuson (http://www.earsurgery.eu/). Elég impresszív az előadók és tutorok listája, jó nevű kurzus. A főszervező Jef Mulder nemzetközileg is elismert a fülsebészetben, az ő elődje ezen az osztályon pedig Cor Cremers volt, aki az alapkutatásban is komolyan részt vett, őt egy PhD kurzus kapcsán volt szerencsém hallani korábban. A vendégek közül ma, az első napon legnagyobb névként Karl-Bernd Hüttenbrink Professzor adott elő, aki egyébként a maga módján kifejezetten vicces ember, például a bemutatóműtétek alatt ilyeneket kérdezett az operatőröktől, hogy mikor kerül végre látótérbe az ívjárat fistula, vagy a n. facialis csonkja. Azt hiszem a korábbi, a dobhártya mozgásával, a középfül mechanikájával kapcsolatos tudományát Pozsonyban is hallottam már az EAONO-n, de jó volt megint hallgatni, egy praktikus, józan gondolkodású ember, a véleményét pedig nem rejti véka alá.

Volt egy beszélgetés arról, hogy cholesteatoma esetén kell-e képalkotó a műtét előtt. Azért volt érdekes, mert Nijmegenben mind a CT, mind az MRI kötelező egy cholesteatoma megoldása előtt, így, együtt. Ugyanakkor elhangzott az is, "never trust your radiologist!", ami nyivánvalóan nem a radiológusnak szól, hanem a képalkotó eljárások érzékenységének limitáltságáról. Ezzel szemben Hüttenbrink Professzor magát oldschoolként definiálva nem csináltat rutinszerűen sem CT-t, sem MR-t, csak nagyon kérdéses esetekben, mert szerinte nem elég informatívak. Kérdezték, hogy akkor mégis mi a pontosabb indikáció, de olyat mondott, amit hasonlóan oldschooolként mi is alkalmazunk. Akkor kér képalkotót, ha az eset kérdéses, nem áll össze a klinikum és a fültükri kép, vagy szövődményes a folyamat, vagy többször és más által korábban operált a beteg.

Azt is érdekes volt hallani, hogy Hüttenbrink Professzor nem szereti a pullback technikát, helyette az első negyedi perforációk esetén anterior tympanotomiát javasolt, és a kalapács markolata előtt, a pars flaccida kiemelt első fele előtt húzza ki a perichondriumot. Perichondriumot, igen, mert hogy ő a porcra esküszik, nem pedig a fasciára. Ez egyébként eléggé jellemző, a fascia kezd egyre jobban háttérbe szorulni, legalábbis cholesteatomában.

Ma még egy jót fúrtam is, itt hagytam abba:

posterior_tympanotomy.jpg

Ez egy posterior tympanotomia, illetve a labyrinthblokk és a n. facialis feltárása a mastoidszakaszon. A narancs nyíl az incusra, a világoskék a posterior tympanotomia nyílására, a sőtétkék a chordára, neonzöld a n. facialisra, a piros a labyrinthblokkra mutat. Hogy mire jó a posterior tympanotomia? Jól rálátni a promontoriumra és a kerek ablakra, ami cochlearis implantcióhoz szükséges, illetve pont rálátni az incudostapedialis izületre, valamint a hypotympanonba, a recessus posterior tympani felől, ami pedig egy cholesteatoma esetén lehet nagyon előnyös. Egy kicsit meredekebb szögből nézve éz jobban látszik (kék nyíl: incudostapedialis izület, piros nyíl: promontorium):

posterior_tympanotomy_promontorium.jpg