a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hatalmas nyálkő - fotón

2016.01.28. | drHorváthTamás |

Címkék: nyál nyálkövesség

Egy hatalmas nyálkövet szedtem ki egy kolléganőnk submandibularis nyálmirigyének kivezetőcsövéből, a száj felől:

 salivary_stone.jpg

Kérdezte, hogy mi lehet az oka, hogy nyálköve alakult ki, én pedig azt mondtam, hogy pontosan nem fogom tudni megmondani, de sok minden szóba jön. Pl. annak idején az volt a mondás, hogy ez a fajta "kövesedés" egy hajlam, tehát pl. akinek veseköve vagy epeköve van/volt, annak nagyobb eséllyel lesz nyálköve, mint a többieknek, egy 1990-es cikkben is ezt írják. Aztán ami még szóba szokott jönni, hogy annak lehet még nyálköve, aki kevés folyadékot fogyaszt, erről írtam is már korábban. Nemcsak a bevitt folyadék mennyisége, de maga a víz minősége, összetétele is közrejátszhat a nyálkő kialakulásában. Ezzel szemben egy szintén nem túl régi kutatás szerint inkább a dohányzás, illetve valamennyire a vízhajtó szedése lehet rizikófaktor a nyálkövességre, semmint az előzőek. Nem tartom kizártnak, hogy egyébként egy szűkület is lehetett a kő képződésétől distalisan (előfordul az ilyen), csak aztán mikor a kő elkezdett nőni, a szűkület is tágult valamennyire, így később ezt már nehéz igazolni. De ez csak egy teória, ki tudja.