A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Klasszikus necrotizáló fasciitis műtéti lelete fotón

2016.01.19. | drHorváthTamás |

Címkék: nyak fertőzéses betegségek mély nyaki fertőzés streptococcus pyogenes necrotizáló fasciitis mediastinum

Régóta várok már arra, hogy lefényképezhessek egy igazi nyaki necrotizáló fasciitist, most sikerült:

necrotising_fasciitis_on_the_neck.jpg

A nyakon csak egy bőrpír volt látható, ami rohamosan, órák alatt terjedt le a a submentalis térségből a mellkas bőrére, és felnyitva, a fenti képen piros nyillal is kiemelt, szinte iszapszerűen necrotizált nyaki fasciaréteget találtunk, ami szerencsére ez esetben nem nagyon ment a mélybe. Kálmán Judit kolléganőm kiválóan diagnosztizálta a problémát, mert a mentő a kórházba allergiás bőrreakció felkiáltással vitte a beteget. Szóba kerülhetett volna még egy sima erysipelas is, azonban pár dolog segített a kérdés eldöntésében:
- A beteg nyaka kifejezetten nyomásérzékeny volt, és duzzadt, kemény, ami az allergiát helyből kizárta, és az orbáncra sem annyira jellemző.
- Megvolt a primer fertőzésforrás is, a betegnek fájt a torka, és egy nagyon ronda destruktív epiglottitis volt látható a gégetükrözés során.
- 180 mg/l-es CRP értéket kaptunk.

Tehát a kérdés már csak az volt, hogy mennyire megy be a mélybe a fertőzés, teljesen szét kell-e szedni a mély nyaki tereket is, vagy csak felületesen kell a subcutist felszabadítani, valamint kell-e helyből mellkassebész az esetleges mediastinitis miatt. Ezt a CT eldöntötte, ami azt igazolta, hogy azért bal oldalon a parapharyngeumot fel kell tárni, illetve az elülső mediastinumba érdemes lenyúlni, amiket mind megtettünk, plusz nyitva hagytuk a m. scm. mellső éle menti sebet, és naponta tisztítottuk, öblítettük. A klinikum (nagyon gyors terjedés = "húsevő baktérium") a klasszikus Streptococcus pyogenes necrotizáló fasciitisre volt gyanús, de persze a tenyésztés mindig negatív lett, erről ennyit, nem véletlenül van averzióm a tenyésztésekkel kapcsolatban. De műtét után már jól reagált a sima amoxicillin-klavulánsavra, bár 4 nappal az első műtét után volt egy kis visszaesés, és két helyen, a széli részeken fel kellett ismét tárni. Szerencsére utána már minden simán ment a javulás útján, a beteg már lassan egy hete otthon van, csak kötözésekre jár be, a CRP-je normál tartományban van, a sebe szépen alakul. Persze egészségügyi hozzátartozóról van szó, így mivel volt hozzáértés, felmerült, hogy miért nem széles spektrumú antibiotikummal kezeljük. Makacsul ragaszkodtunk a klinikum miatt az amoxicillin-klavulánsavhoz, és az idő végül is minket igazolt.

Mindig felmerül, hogy nem lehet-e konzervatívan kezelni ezt a betegséget, muszáj-e totál szétszedni a nyakat. Igen, szét kell, mert ebbe simán 1-2 nap alatt meg lehet halni adekvát kezelés (antibiotikum + műtét + nyitott sebkezelés) nélkül. Anno ebbe a témába nagyon beleástam magam, még cikket is írtam belőle, a pubmeden elérhető ITT.

süti beállítások módosítása