a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tamponálás FESS műtét után

2016.01.14. | HTamas |

Címkék: orr fess műtét melléküregek orrtampon gelfoam

FESS műtét után manapság már nem nagyon szokás komolyabban tamponálni, bár valahol még mindig dívik a jó kis réteges tampon behelyezése a beteg nagy örömére. Görög kollégák most végeztek egy metaanalízist a FESS műtét utáni tamponálás szükségességének kérdéséről az ezzel foglalkozó irodalom feldolgozása után, amiből a következők derültek ki:

- A vérzés esélyét érdemben nem csökkenti a tamponálás, sem a felszívódó, sem a nem felszívódó. Szóval ha valaki azért rak be tampont, hogy csökkentse a műtét utáni vérzés mértékét/esélyét, azt feleslegesen teszi.
- A synecchiák kialakulásának esélyét viszont csökkenti a tamponálás, főleg a felszívódó fajta.
- És, -kapaszkodjon meg mindenki- a felszívódó tampon összességében kényelmesebb (more comfortable), mint a nem tamponálás a beteg szerint (!!). Na, hát erre varrjunk gombot.

Én általában be szoktam tenni némi gelfoamot a rostákba, de néha azt sem, ha szinte semmi vérzés nincs, illetve nem volt. Ezen kívül nem mindig, de sokszor a középső kagyló mellső hónaljához is szoktam rakni egy keményre gyúrt gelfoam hengert, hogy ne lateralizálódjon később a kagyló (erről már írtam ITT). Réteges tamponálásra csak egy esetben volt szükség, legalábbis csak egyre emlékszem. Természetesen egy banális FESS műtét volt, csak az arcüregi természetes szájadékot kellett felszabadítani, amikor a tervezett utolsó mozdulatommal a szájadék mögötti nyálkahártyát jól berepesztettem, és egy a. sphenopalatina ágat elszakítottam. Ekkor kezdett dőlni a vér, így az ártalmatlan, csak-pár-mozdulat-és-kész-a-műtét-szóval-felesleges-aggódni-ból egy kiadós, 2 napos tamponálás lett végül.