a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

USA ajánlás az orrsövényműtéthez

2015.12.14. | drHorváthTamás |

Címkék: orr ajánlás orrsövény orrsövény műtét orrsövény ferdülés

Most jelentettek meg az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben egy -egyébként free fulltext elérhető- konszenzus ajánlást az orrsövényferdülés kezelésére, amit neves amerikai szakemberek egy kerekasztal keretében állítottak össze. Hasznos, mindenki által jól emészthető, és racionális, itthon is alkalmazható ajánlásról van szó. Én összeszedtem a legfontosabb pontjait, de akit még részletesebben érdekel, a fenti linken az egész ott van.

A főbb megállapítások:

- A CT felesleges az orrsövényműtét megtervezéséhez. Persze plusz információt ad, de maximum az egyéb rhinológiai betegségek (elsősorban a sinusitis) kizárására való, mert orrsövényferdülés esetén a CT nem korrelál okvetlen a panaszokkal, és a deviatio mértéke sem határozható meg vele kifejezetten jól.

- Esetleges társult rhinológiai betegségek, pl. allergiás nátha, vagy krónikus melléküreg-gyulladás esetén is javasolt az orrsövényműtét, még akkor is, ha a fentiek miatt a beteg orrdugulásos panaszai csak részben javulnak a műtét után. Ugyanis az orrsövényműtét segít abban, hogy a krónikus orrnyálkahártya betegségek kezelésére alkalmazható szteroidos orrspray hatákonyabb legyen, jobban bevihető az orr belső felszínére műtét után.

- Műtéttechnikai ajánlások: Az orrsövény megvarrása ténylegesen kiválthatja a tamponálást (hurrá, végre leírták!). Azt is írják, hogy akár külső feltárás is alkalmazható durva ferdeség esetén, illetve az endoszkóp kifejezetten javítja a hátsó részt is érintő ferdeség megoldását. Ez utóbbit jó lenne, ha a műtősnők is olvasnák, mert néha könyörögni kell egy vacak endoszkópért, bár nem korrekt részemről, ha általánosítok, mert ez egyáltalán nem mindenkire igaz.

- Abszolút van létjogosultsága az orrsövényműtéttel párhuzamosan végzett alsó kagyló megkisebbítésnek.

- A kerekasztal résztvevői között nem volt egyetértés abban -ezért nem is fogadták el-, hogy az orrsövényműtét javítja-e a primer horkolást, illetve hatékony-e az OSAS kezelésében. Ugyanakkor később leírják azt, amit én hazai szakemberektől hallottam: azért valamenyit segít az OSAS-ban az orrsövényműtét, mert a CPAP kezelés hatásfokát javítja, ha jobb az orrlégzés