a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fej-nyaki, bőr eredetű, invazív laphámrák T beosztása

2015.11.27. | HTamas |

Címkék: bőr onkológia staging tnm

Nagyon durván nő a fej-nyakon a rosszindulatú bőrrák előfordulása. Nem csak a basaliomáé, amiből lassan minden napra legalább egy műtét jut nekünk a kórházban, hanem sajnos az invazív laphámráké is, ami régen azért kifejezetten ritkaság számba ment. Ez utóbbiban a negatív rekordot pár napja sikerült megugrani, mikor a kórházban a visszajött szövettani eredmények között 2 nap alatt 3 invazív bőr-laphámrák is volt. 10 évvel ezelőtt 3 ilyen szövettani eredmény kb. fél-egy év alatt született. Mindenesetre ez elég indok arra, hogy szó essen itt is ennek a betegségnek a T stádiumbeosztásáról. Külön magyar fej-nyaki bőrrák TNM beosztást egyébként nem találtam, csak egy általános bőrrák beosztást a 2008-as Egészségügyi Közlönyben (ITT), ezért ide a 2010-es AJCC T stádiumbeosztását másoltam be:

Tx A primer tumor nem ítélhető meg
T0 Nincs primer tumor
Tis Carcinoma in situ
T1 A tumor legnagyobb átmérője 2 cm-nél kisebb, és kevesebb, mint 2 rizikófaktor van jelen (lásd később)
T2 A tumor legnagyobb átmérője 2 cm-nél nagyobb, vagy bármilyen tumorméret 2 vagy több rizikófaktorral
T3 A tumor infitrálja a maxillát, az orbitát, vagy a temporalis csontot
T4 A tumor infiltrálja a csontvázat vagy az agyidegek mentén a koponyaalapra terjed

 

Őszintén szólva a T4-gyel kicsit gondban vagyok. Az eredeti leírás szerint erről van szó: "T4: Tumor with invasion of skeleton (axial or appendicular) or perineural invasion of skull base", miközben a koponyacsontok (beleértve a maxillát és a temporalis csontot is) az axialis csontvázrendszer részét képezik. Szerintem itt a T3-ban szereplő csontokon túl egyéb csontozatra gondolnak.

Rizikófaktorok: Mélység/invázió több, mint 2 mm vastagságban; legalább Clark IV-es stage (azaz az infiltráció a bőr reticularis dermis rétegét is érinti, az V-ös már a subcutan zsírt jelenti); perineuralis terjedés; elhelyezkedés: fül, ajak; differenciáltság: alacsonyan differenciált, vagy differenciálatlan.

Az N és M stádium megegyezik az általános fej-nyaki carcinoma N és M stádiumbeosztásával, amiről a nagy nyálmirigyek kapcsán már írtam ITT. További T stádiumok, amikről már írtam: gége, orrgarat., illetve az előbb linkelt nagy nyálmirigyek.