a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Miért nem "poliposodik el" az alsó orrkagyló?

2015.11.24. | HTamas |

Címkék: orr orrpolip orrkagyló középső orrkagyló alsó orrkagyló VCAM

Tegye fel a kezét, aki már gondolkodott azon, hogy a középső orrkagylóval ellentétben az alsó kagyló lényegében miért nem degenerálódik el sohasem poliposan! Én most feltettem a kezem, mert nem emlékszem rá, hogy valójában ezen érdemben rágódtam volna valaha, miközben tökéletesen jogos a felvetés. Az orrkagylókról úgy általában együtt szokás beszélni, nem pedig külön. Jó, persze, az anatómiai magyarázat során külön említjük őket, de max. a hypertrophia az, ami miatt az alsó kagylót külön kiemeljük, és a concha bullosa miatt pedig a középsőt, meg hogy annak a mellső hónalja alatt lehet bejutni a rostákba, de nagyjából ennyi. Miközben tényleg van ez a polipos aspektusa is a kagylóknak.

Most Georgia-ból Kountakis professzoréknak jutott eszébe ezen filozofálni, és írtak belőle egy Laryngoscope cikket (igen, igen, a Kountakis-Draf-féle "Frontal sinus" könyv kapcsán lehet ő ismerős). Végül is arra jutottak, hogy több, a gyulladással kapcsolatos fehérje expressziója is különbözik a középső és az alsó kagylóban, kiemelten pedig a VCAM-1. Ez többek között a fehérvérsejtek endothelhez való adhézióját segíti elő, és az eredményeik szerint jóval több expresszálódik belőlük a középső kagylóban, mint az alsóban. Tehát bizonyos tekintetben a középső orrkagyló jobban be tud gyulladni, mint az alsó, és ennek lehet egy degenerációs végfázisa a polipos átalakulás. Persze ehhez még pár dolgot jobban kellene tudni, de valami már van a kezünkben. Mondjuk most lehetne akár fanyalogni is, hogy VCAM-1, ennyit sikerült kimutatni? Nagy dolog! De szerintem óriási az ötlet, itt és most a problémafelvetés a lényeg. Szeretem az olyan embereket, akik ilyen dolgokon is hajlandók gondolkozni.