a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A neutrophil-lymphocyta arány (NLR), mint a súlyosság fokmérője a fül- orr- gégészeti betegségekben

2015.11.11. | HTamas |

Címkék: onkológia fertőzéses betegségek neutrofil/limfocita arány

Kb. 2 éve figyeltem fel a friss cikkeket olvasgatva arra, hogy új csillag kezd felragyogni a prognosztika egén, amit most minden betegségen gőzerővel tesztelnek a világban. Ez pedig a neutrophil-lymphocyta arány (Neutrophil-Lymphocyte Ratio - NLR) a vérben mérhető neutrophil sejtek abszolút száma osztva a lymphocytaszámmal. Úgy néz ki, hogy minél nagyobb ez az arányszám, annál súlyosabb egy fertőzés, és annál rosszabb egy daganatos betegség prognózisa, legalábbis ez most már elég sok kórképnél kezd igazolódni. Ez a prognosztikai mérőszám azért kezd elterjedni, mert egy egyszerű dolog, egy sima vérképből minden betegnél könnyedén ki lehet számolni. Egyébként az alapja az -ha jól értettem-, hogy fertőzések esetén a potenciálisan súlyosabb fertőzések robusztusabb neutrophil sejt felszaporodással járnak, ami nagyobb szöveti pusztulással jár, míg a daganatos betegségek esetén az emelkedett neutrophil szám procarcinogén, pl. a neutrophilek fokozott angiogenetikus hatása miatt, ezzel szemben a lymphocyták pedig tumornövekedés gátló hatásúak, tehát a hiányuk/csökkent számuk ezért jelentene rossz prognózist.

Most legutoljára tegnap olvastam az NLR-ről a gyermekkori szénanátha kapcsán (cikk), de már számtalan fül- orr- gégészeti kórképben vizsgálták. Most nagyjából kigyűjtöttem ezeket a fül- orr- gégészeti, fej-nyaki vonatkozásokat, alább található a lista, a zárójeles számok a cikkekre mutató linkek. Vannak köztük free full text cikkek is, ha valakit mélyebben érdekel egy-egy téma.

Fej-nyaki onkológia:
- Nasopharyngealis carcinoma (1, 2)
- Hypopharynx carcinoma (1)
- Általános fej-nyaki laphámrák (1, 2)
- Recidív és/vagy metastaticus fej-nyaki laphámrák (1)
- Papilláris pajzsmirigy carcinoma (1, 2)

Nem onkológia:
- Akut halláscsökkenés (1, 2, 3)
- Bell paresis (1, 2)
- Vestibularis neuronitis (1)
- Orrpolipózis (1)
- Mély nyaki fertőzés (1)
- OSAS (1)

Tuti tipp, ha valaki most kutatni akar valamit a gégészetben, de nincs ötlete, az nézze meg valami más, a fenti listán nem szereplő betegségben az NLR-t, aztán le is közölheti, engem meg vegyen be társszerzőnek a tippadás miatt  :)