A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Bryne-féle grading rendszer az invazív fej-nyaki laphámrákra

2015.11.03. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia invázió staging

Már jó ideje izgat a fej-nyaki laphámrákoknál az invázió kérdése, pláne, hogy nemrég volt egy olyan betegünk, akinek alapvetően T2-es glotticus gégetumora lett volna, ha a CT nem írja le, hogy a comissura anterioron át a tumor infiltrálja a pajzsporcot is. De mivel így alakult, sajnos rögtön ugrottunk egy nagyot a stádiumot illetően. Mindenesetre többször nekifutottam, hogy megértsem, hogyan is alakul ez az invázió ügy, kezdve az EGFR-től (epidermal growth factor receptor) a MMP-án (matrix metalloproteinase) az E-cadherin-ig és az epithelialis-mesenchymalis átalakulásig, lehetőség szerint úgy, hogy ezt érdemben a klinikumban is tudjam hasznosítani. Talán úgy korrekt nyilatkoznom ebbéli tevékenységem kapcsán, hogy a mindennapokban, sebészi oldalról inkább csak a stagingben jön számításba ez a dolog, de legalább szélesedett a látóköröm.

Az irodalomturkálás kapcsán érdekességként most rábukkantam egy fej-nyaki carcinoma grading rendszerre (Invasive Tumor Front Grading System), amit Bryne és kollégái hoztak létre szemben a szimplán morfológiai alapú beosztással, és ez szerintük finomabban meg tudja becsülni a hosszú távú eredményeket, túlélést. Ez egy 4 pillérre alapuló szisztéma, ahol a következő paraméterek számítanak:
- Az invázió mintázata (I-től IV-ig, a tumornak a szövetek maga előtt tolásától az egyértelmű invázióig)
- Az elszarusodás mértéke
- Sejtmag polymorphizmus
- Host reakció, a lobsejtes beszűrődés mértéke alapján

Bemásoltam ide az eredeti táblázatot:

bryne_cancer_grading_system_invasive_front.jpg

 

süti beállítások módosítása