a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Bryne-féle grading rendszer az invazív fej-nyaki laphámrákra

2015.11.03. | HTamas |

Címkék: onkológia invázió staging

Már jó ideje izgat a fej-nyaki laphámrákoknál az invázió kérdése, pláne, hogy nemrég volt egy olyan betegünk, akinek alapvetően T2-es glotticus gégetumora lett volna, ha a CT nem írja le, hogy a comissura anterioron át a tumor infiltrálja a pajzsporcot is. De mivel így alakult, sajnos rögtön ugrottunk egy nagyot a stádiumot illetően. Mindenesetre többször nekifutottam, hogy megértsem, hogyan is alakul ez az invázió ügy, kezdve az EGFR-től (epidermal growth factor receptor) a MMP-án (matrix metalloproteinase) az E-cadherin-ig és az epithelialis-mesenchymalis átalakulásig, lehetőség szerint úgy, hogy ezt érdemben a klinikumban is tudjam hasznosítani. Talán úgy korrekt nyilatkoznom ebbéli tevékenységem kapcsán, hogy a mindennapokban, sebészi oldalról inkább csak a stagingben jön számításba ez a dolog, de legalább szélesedett a látóköröm.

Az irodalomturkálás kapcsán érdekességként most rábukkantam egy fej-nyaki carcinoma grading rendszerre (Invasive Tumor Front Grading System), amit Bryne és kollégái hoztak létre szemben a szimplán morfológiai alapú beosztással, és ez szerintük finomabban meg tudja becsülni a hosszú távú eredményeket, túlélést. Ez egy 4 pillérre alapuló szisztéma, ahol a következő paraméterek számítanak:
- Az invázió mintázata (I-től IV-ig, a tumornak a szövetek maga előtt tolásától az egyértelmű invázióig)
- Az elszarusodás mértéke
- Sejtmag polymorphizmus
- Host reakció, a lobsejtes beszűrődés mértéke alapján

Bemásoltam ide az eredeti táblázatot:

bryne_cancer_grading_system_invasive_front.jpg