a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Útmutató a házilag készített orröblítők baktérium-mentességéhez

2015.08.22. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrmosó

Aki házilag állít össze magának orrmosó folyadékot, annak hasznos lehet az a kutatás, ami most jelent meg az International forum of allergy & rhinology-ban. Azt vizsgálták, hogy vajon mennyire szaporodnak el a kórokozók a házi gyártmányú orrmosó folyadékokban, és hogy mit lehet ez ellen tenni. Az derült ki, hogy az elkészítést követően akár sajnos már egy nap múlva is kimutathatók kórokozók a folyadékban, 1 hét után pedig már 35%-ban fordult elő valamilyen baci. De ez csak a szobahőmérsékleten tárolt orrmosókra volt igaz, a hűtőben tartott folyadékokban nem volt, egyben sem. Tehát 1-es számú, legfőbb szabály: Tartsuk hűtőben az elkészített orrmosót!

Bár a felforralás az egyik legősibb módszer a fertőtlenítésre, a felforralt vízben is később kitenyészett kórokozó, ezzel szemben a desztillált vagy a palackozott vízből nem annyi. Emiatt a cikk szerzői inkább a 2 utóbbi folyadékot, semmint a felforralt vizet ajánlják az elkészítéshez.

A fentihez részben kapcsolódik a harmadik megfigyelésük: A baktériumok jobban szeretik a hypotoniás oldatot, mint az izo- vagy hypertoniás folyadékot, ez utóbbiakban kevésbé élnek meg. Tehát azt javasolják, hogy ne hypotoniás oldatot használjunk az orrba. Ez csak a desztillált víznél érdekes kifejezetten, mert az aztán elég hypotoniás, azt mindenképpen fel kell tuningolni sókkal.

Egyébként ez az orrmosás kérdés szerintem nincs eléggé hangsúlyozva, pedig pl. krónikus melléküreg-gyulladásban már evidens kezelési forma, alternatíva. Ja és ha már orrmosás, ne felejtsük el a babasampont sem!