A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A chorda tympanit hallásjavításra is lehet használni?

2015.08.19. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét chorda tympani columella hallásjavítás

Találtam egy érdekes cikket, amiben sanghaji kollégák arról írnak, hogy hallócsontpótlás esetén a chordával milyen jól meg lehet támasztani, rögzíteni a columellát, és hogy jobbak lettek az audiológiai eredményeik azoknál a betegeknél, akiknél ezt a módszert alkalmazták, mint a sima columellás csoportnál. Azt csinálták, hogy a csontból faragott columella tetejére fúrtak egy vájatot a chordának, és behelyezés után ott futtatták keresztül az ideget. Így kvázi még jobban ráfeszítették a columellát a stapesfejre vagy a talpra, attól függően, hogy TORP vagy PORP volt az implantátum. 

Ezt szuper ötletnek tartom elméletben, de azért egy kicsit túl bátor dolognak a gyakorlatban. Bár nyilván sok mindent kibír ez az ideg, de még 2013-ban írtam arról, hogy önmagában a chorda nyomkorászása, toszigálása is akár tartós működészavart okozhat, ez tény. Ugyan a fenti cikkben azt írták, hogy a 141 betegből csak egynek lett átmeneti ízérzészavara, de ez nekem kicsit gyanús, már elnézést. Hogy Z. Szabó Professzor Urat idézzem, a "chorda az ördög műve", mert így is pont ott fut, ahol nem kéne, felesleges kísérteni a sorsot, hogy még ráhuzigáljuk a columellára.

süti beállítások módosítása