a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A chorda tympanit hallásjavításra is lehet használni?

2015.08.19. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét chorda tympani columella hallásjavítás

Találtam egy érdekes cikket, amiben sanghaji kollégák arról írnak, hogy hallócsontpótlás esetén a chordával milyen jól meg lehet támasztani, rögzíteni a columellát, és hogy jobbak lettek az audiológiai eredményeik azoknál a betegeknél, akiknél ezt a módszert alkalmazták, mint a sima columellás csoportnál. Azt csinálták, hogy a csontból faragott columella tetejére fúrtak egy vájatot a chordának, és behelyezés után ott futtatták keresztül az ideget. Így kvázi még jobban ráfeszítették a columellát a stapesfejre vagy a talpra, attól függően, hogy TORP vagy PORP volt az implantátum. 

Ezt szuper ötletnek tartom elméletben, de azért egy kicsit túl bátor dolognak a gyakorlatban. Bár nyilván sok mindent kibír ez az ideg, de még 2013-ban írtam arról, hogy önmagában a chorda nyomkorászása, toszigálása is akár tartós működészavart okozhat, ez tény. Ugyan a fenti cikkben azt írták, hogy a 141 betegből csak egynek lett átmeneti ízérzészavara, de ez nekem kicsit gyanús, már elnézést. Hogy Z. Szabó Professzor Urat idézzem, a "chorda az ördög műve", mert így is pont ott fut, ahol nem kéne, felesleges kísérteni a sorsot, hogy még ráhuzigáljuk a columellára.