a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Műtétet igénylő egyoldali arcüreg-gyulladás = fogászati ok?

2015.08.10. | HTamas |

Címkék: orr fogászat arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült

Most jelent meg egy cikk a Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery-ben az egyoldali arcüreg-gyulladás okairól. Sajnos csak az absztrakthoz férek hozzá, de már az önmagában is érdekes. Müncheni kollégák 174, egyoldali arcüreg-gyulladás miatt műtőasztalra került esetüket elemezték retrospektíven, és arra az eredményre jutottak, hogy 75%-ban valamilyen fogászati betegség vagy beavatkozás vezetett a betegség kialakulásához, és ebbe még nem vették be a sinus lifting vagy implantáció után kialakult betegséget. Orr eredetű okot csak 7.5%-ban találtak, 8 betegnél gyógyszer-okozta osteonecrosist, 2 esetben rosszindulatú daganatot találtak, és összesen 10%-ban nem sikerült kideríteni, mi indította el a betegséget.

Meglepett, hogy egyetlen papillomás - itt elsősorban invertált papillomára gondolok - beteget sem találtak, pedig egy az arcüreg természetes szájadékát lezáró papilloma is okozhatna egyoldali arcüreg-gyulladást. Vagy lehet, hogy ez a rhinogen okok között van felsorolva? De ha már külön kiemelik az osteonecrosist, akkor a papillomával is megtehették volna ugyanezt - ha volt egyáltalán ilyen betegük. Orr-eredetű okok esetén én elsősorban mondjuk egy az adott arcüreg szájadéka felé ferdülő orrsövényre gondolnék, vagy egy Haller sejtre.

Mindenesetre az a tény, hogy fogászati okból adódóan simán lehet valakinek arcüregproblémája, egyáltalán nem meglepő, lassan 6 éve lesz, hogy már itt a blogon is írtam erről. Inkább az arányok az érdekesek, illetve az, hogy ha fogászati eredetű egy arcüreg-gyulladás, akkor annak akár egész más mikrobiológiája lehet, mint a rhinogen sinusitisnek, jóval nagyobb eséllyel tartalmazva anaerob baktériumot. Ez pedig az antibiotikum választásnál lehet fontos.