a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mennyit szokás fogyni mandulaműtét után?

2015.08.07. | HTamas |

Címkék: mandulaműtét torokmandula

Mikor mandulaműtétet beszélek meg egy beteggel, és elérkezünk ahhoz a részhez, hogy a műtét után kb. 2 hétig nagyon fog fájni a torka, akkor elég sokszor jön olyan reakció, hogy "nem baj, legalább le fogok fogyni". És valóban, a mandulaműtét felér egy fogyókúrával. Műtét után főleg nyeléskor fáj nagyon a beteg torka, így a normális evés egy igazi kihívás. Mivel pedig a gyógyulási folyamat átlag 2 hét, és esetleg már előtte az idegeskedés miatt sem volt étvágya a betegnek, a műtét után délután meg eleve csak inni lehet, ezért tényleg le lehet dobni némi (plusz)súlyt.

Most amerikai kollégák azt is megmérték, hogy menyi az annyi, 138 felnőtt beteg súlyát vetették össze műtét előtt és után. Az derült ki, hogy tényleg szokás fogyni, de azért ez mégsem akkora fogyókúra, mert csak átlag 2,2 kilót adtak le a betegek, bár az idősebb korosztályban (40+) ez az érték 2.5 kg fölé is ment. Illetve volt 2 "rekorder" is, akik 8,5 kilót fogytak, na ez már elég sok. Az hozzátartozik, hogy a studyban a műtét előtti súly a műtét előtti 30 napban valamikor került megmérésre, a műtét utáni pedig a 12. és a 40. nap között valamikor, tehát némi pontatlanság biztos van benne, de az egyértelmű, hogy hízni sajnos (vagy sem) nem lehet a mandulaműtét kapcsán.

Érdemes lenne egyszer megnézni a LAUP-ot is ilyen szemmel. Egy kiadós lézeres lágyszájpadműtét szerintem közel hasonló effektust okoz. Vagy ez csak az én betegeimnél van így?