a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Féloldali nervus hypoglossus (nyelv) bénulás nyaki disszekciót követően

2015.08.05. | HTamas |

Címkék: nyelv onkológia nyak szövődmények n. hypoglossus

Eddigi pályafutásom során először alakult ki egy betegnél radikális nyaki disszekciót követően azonos oldali n. hypoglossus bénulás. Egy nyelvgyöki kiindulású, T1N1M0 laphámrák miatt 1 éve sugárkezelés történt, és most regionális recidív/residualis folyamat miatt kellett a műtétet elvégezni. Persze a carotisvillában ült a metastasis, és a disszekátumot sem a v. jugularistól, sem a m. scm-tól nem tudtunk biztonsággal elhozni, ezért kényszerültünk radikális műtétre. A nagy, heges, mindennel összesült konglomerátum eltávolítása közben egyértelműen identifikáltuk a carotis megkerülő n. hypoglossust, és meg is kíméltük, bár a felszínén élesen kellett haladnunk. Mégis a beteg most, 2 nappal a műtét után szólt, hogy nehezebben tud enni, és így derült ki, hogy nem tudja balra mozgatni a nyelvét.

Meg akartam nézni, hogy milyen gyakran fordul elő ez a szövődmény lehetőség, de csak egy European Archives of Otorhinolarnygology cikkben találtam adatot. A spanyol kollégáknál 0.42%-ban fordult elő n. hypoglossus bénulás, szóval ez másnál sem gyakori. Pont most, miközben ezt az adatot kerestem, jelent meg a New England Journal of Medicine "Images in clinical medicine" szekciójában egy kép egy féloldali n. hypoglossus bénulás utáni fél nyelv atrophiáról. Telepátia... De jó kép, érdemes rákattintani!