a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A zárt orral/szájjal tüsszentés káros mellékhatásai

2015.07.31. | HTamas |

Címkék: sérülés tüsszentés orbita gége hangszalag

Michael Chang kollégánk a Fauquier ENT blogon összeszedte, hogy milyen olyan káros mellékhatásokról számoltak be eddig tudományos szaklapokban, amik a zárt orral és szájjal való tüsszentésre voltak visszavezethetők. Elég hosszú és szerteágazó a lista, és meglepően durva bajok is vannak benne. Nyilván ezek egyedi esetek, de az elszenvedőket nem nagyon vigasztalhatja, hogy milyen ritka problémát okozott nekik az elfojtott tüsszentés. Szóval, ha csak ezen múlik, nem érdemes befogott orral és zárt szájjal tüsszenteni.

A lista:
- A gégeporc törése (cikk)
- Nyaki fájdalom szindróma (cikk)
- Az orbita (szemgödör) törése (cikk)
- Orbita emphysema (cikk)
- Látászavart okozó szemgödör bevérzés (cikk)
- Bordatörés, rekeszizom szakadás, és mellkasfali sérv (cikk)
- Végtagbénuláshoz vezető epiduralis vérzés a gerincben (cikk)
- Arteria carotis interna aneurysma vérzés (cikk)
- Nyaki-mediastinalis vérömleny (cikk)

Chang dr még odaírt a listájára két olyan fül- orr- gégészeti állapotot, amik szintén előfordulhatnak a rossz technikájú tüsszentés során, ez a dobhártya-szakadás, és a hangszalag sérülés. Megnéztem pubmed-en, hogy ezekre van-e valami hivatkozás, de egyikre sem találtam én sem cikket (dobhártya, hangszalag). Pedig dobhártya-szakadást már mintha én is láttam volna tüsszentés kapcsán, bár az életemet nem merném rátenni. Meg eszembe jutott egy olyan is, hogy esetleg laryngocele, gégetágulat is lehet a potenciális következménye egy vagy több rossz tüsszentésnek, miért is ne? Vagy ha mondjuk a nyomás egy az egyben áttevődik a fülkürtön át a középfülre, ennél még cifrább fülészeti bajok is lehetnének, akár hallócsont-láncolati szakadás, kerekablak ruptura, stb. Szerencsére ezek tényleg csak elvi lehetőségek, vagy legalábbis szintén extrém ritkák, és nem közölték le őket.