A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mi legyen a pajzsmiriggyel teljes gégeeltávolítás során?

2015.06.29. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia pajzsmirigy gége pajzsmirigyműtét teljes gégeeltávolítás szubglottikus terjedés

A Laryngoscope-ban egymás után két cikk (1, 2) is azzal foglalkozik, hogy mi legyen a pajzsmiriggyel teljes gégeeltávolítás során. Ugyanis peches esetben a pajzsmirigy felé is terjedhet a folyamat, és ha bennhagyjuk, akkor lokálrecidíva alakulhat ki a stoma körül. Ez nálunk is pont aktuális volt, mert múlt pénteken csináltunk egy teljes gégeeltávolítást bal oldali mRND-vel, és mivel egy némileg szubglottikus terjedést is mutató bal oldali transzglottikus folyamatról volt szó, az azonos oldali pajzsmirigy lebenyt eltávolítottuk, és ezzel beálltunk abba a vonulatba, amit a cikkeket jegyzők is képviselnek.

Ugyanis az első cikk azt mondja, hogy felesleges a rutinszerű teljes pajzsmirigy eltávolítás, mert ők 262 esetben végeztek teljes pajzsmirigy eltávolítást, és 81 esetben lobectomiát, de csak 6, illetve 1 esetben igazolódott a pajzsmirigyben tumor. Viszont ezek az esetek vagy transzglottikus elhelyezkedésűek, vagy szubglottikus kiindulásúak, vagy oda érdemi terjedést mutató tumorok voltak. Így konklúzióként azt mondják, hogy csak ezekben a fenti esetekben érdemes a pajzsmiriggyel is foglalkozni, de akkor viszont kell, míg a glottikus-szupraglottikus folyamatoknál nem. A mi esetünk is transzglottikus, kicsit szubglottikus volt, tehát jól döntöttünk.

A második cikk szerzőinek esetei kicsit rosszabb képet mutattak, mint az előző tanulmány. Náluk 182 total laryngectomián átesett betegből 23-nak volt érintett a pajzsmirigye is (12,6%!!), amiből 22 direkt terjedésnek, 1 metasztázisnak bizonyult. Ők úgy találták, hogy a pajzsmirigy érintettsége esélyes, ha a pajzsporc infiltrált, és/vagy a membrana cricothyroideán át kimegy a folyamat, és/vagy ha a preepiglottikus páholyban is tumor van, illetve és/vagy ha a VI/B nyaki régióban is van igazolt áttét. Ezek a kritériumok elsőre másnak tűnnek, mint az első cikké, de valójában nagyon hasonlóak. Hiszen vagy arról van szó, hogy nagy a rizikó, ha alsó elhelyezkedésű (szubglottikus) a tumor, mert akkor tud könnyen előre kitörni, vagy pedig előrehaladott a folyamat (transzglottikus), és ilyenkor az invázió a tumor volumenénél fogva esélyesebb.

süti beállítások módosítása