a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A nyelvcsap (uvula) szerepe

2015.06.01. | HTamas |

Címkék: szájüreg garat uvula nyelvcsap

slide1.jpg

Michael Chang dr a Fauquier ENT blogon összeszedte, hogy az eddigi kutatások alapján milyen szerepeket tulajdonítanak a garat közepén becsüngő nyelvcsapnak. A kutatások kifejezés alá tartozik Hippokratész, Arisztotelész, és Galenus véleménye is, akik persze nem tudtak beható tanulmányokat folytatni technikai okok miatt, de véleményük már volt az uvulát illetően. Chang dr nagyon részeletesen, időrendben, névvel gyűjtötte ki az elméleteket, kutatásokat, ezt én most csak egyszerűen felsorolom itt.

- Szóba került, hogy nincs is valós szerepe, csak egy csökevényként maradt itt az egyedfejlődés során. Ennek mondjuk kissé ellentmond, hogy egy csomó vizsgált emlősnek nincs is uvulája.
- Az orrváladékot rávezeti a nyelvgyökre, és ott a nyelvgyöki mandula segít a váladék megtisztításában.
- A hangképzésben lehet szerepe a rezonancia befolyásolása révén.
- Segítheti a nyelést.
- A fülkürtműködést befolyásolja.

Vannak köztük érdekes felvetések, szerintem akár mindegyik szerep elfogadható. Kivéve az utolsót, azt egy kicsit nehezen tudom elképzelni, azért is írtam a végére, de attól még, hogy én nem tudom hova tenni, még lehet benne valami.

További érdekességként rákerestem a neten a leghosszabb uvulára, és ezeket találtam: 1, 2, 3. A nagy keresésben aztán találtam olyan embert is, aki a nyelvét fel tudja dugni szinte az orrgaratba a lágyszájpad mögé. ITT lehet megtekinteni a nagyszerű mutatványt.