A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az immunrendszerünk telente aktívabb

2015.05.21. | drHorváthTamás |

Címkék: immunrendszer crp fertőzéses betegségek

Kb. másfél éve tévhit-eloszlatásként írtam, hogy nem azért vagyunk télen gyakrabban betegek, mert gyengébb az immunrendszerünk, hanem mert zárt helyen, sokkal nagyobb sűrűségben találkoznak az emberek, ezért könnyebben terjednek a fertőzések, mint nyáron, amikor a szabadban jobban eloszlik a népesség. Sőt, most meg cambridge-i kollégák arról írtak a Nature Communications-ben, hogy találtak egy rakás fehérjét a fehérvérsejtekben, amik termelődése szezonális változást mutat. Méghozzá nem keveset, mert az immunrendszert alkotó sejtjek vizsgált génállományának 23%-a változott szezonálisan. És nem csak a fehérvérsejtek által termelt molekulák, hanem más, a gyulladással összefüggő anyagok, pl. a CRP mennyisége is változik évszakonként. Az eredményeik alapján pedig úgy tűnik, hogy télen eleve egy kicsit "gyulladt" állapotban vagyunk, mert az ún. proinflammatórikus gének által kódolt fehérjék jobban termelődnek. A kutatók ezzel magyarázatot -vagy legalábbis egy magyarázatot- tudtak adni arra, hogy télen miért van több szív-érrendszeri megbetegedés. Az én olvasatomban pedig ez azt is jelenti, hogy a szervezet megpróbál jobban felkészülni a téli fertőzésekre. Tehát szerintem nemhogy gyengébb lesz, hanem erősebb próbál lenni az immunrendszerünk télen.

süti beállítások módosítása