a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az immunrendszerünk telente aktívabb

2015.05.21. | drHorváthTamás |

Címkék: immunrendszer crp fertőzéses betegségek

Kb. másfél éve tévhit-eloszlatásként írtam, hogy nem azért vagyunk télen gyakrabban betegek, mert gyengébb az immunrendszerünk, hanem mert zárt helyen, sokkal nagyobb sűrűségben találkoznak az emberek, ezért könnyebben terjednek a fertőzések, mint nyáron, amikor a szabadban jobban eloszlik a népesség. Sőt, most meg cambridge-i kollégák arról írtak a Nature Communications-ben, hogy találtak egy rakás fehérjét a fehérvérsejtekben, amik termelődése szezonális változást mutat. Méghozzá nem keveset, mert az immunrendszert alkotó sejtjek vizsgált génállományának 23%-a változott szezonálisan. És nem csak a fehérvérsejtek által termelt molekulák, hanem más, a gyulladással összefüggő anyagok, pl. a CRP mennyisége is változik évszakonként. Az eredményeik alapján pedig úgy tűnik, hogy télen eleve egy kicsit "gyulladt" állapotban vagyunk, mert az ún. proinflammatórikus gének által kódolt fehérjék jobban termelődnek. A kutatók ezzel magyarázatot -vagy legalábbis egy magyarázatot- tudtak adni arra, hogy télen miért van több szív-érrendszeri megbetegedés. Az én olvasatomban pedig ez azt is jelenti, hogy a szervezet megpróbál jobban felkészülni a téli fertőzésekre. Tehát szerintem nemhogy gyengébb lesz, hanem erősebb próbál lenni az immunrendszerünk télen.